Bănci și Asigurări

BNR: Nu exista nicio banca in pericol de faliment acum

24.03.2006, 00:00 141

BNR spune ca nicio banca din sistem nu se afla in pericol de faliment in prezent, respingand astfel concluziile unui studiu publicat recent de analisti ai Bancii Mondiale, care indica faptul ca patru banci ar fi in pericol de intrare in incapacitate de plata.

"Am infirmat zvonurile. In acest moment nu avem niciun indiciu pentru a crede ca sistemul bancar ar fi ceva de acest gen", a declarat Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.

El spune ca studiul realizat in cadrul programului Convergence, care viza evaluarea stabilitatii sistemului bancar pentru fundamentarea reducerii cotizatiilor la Fondul de Garantare a Depozitelor, se baza pe date mai vechi, din 2003 si 2004. Astfel, Dijmarescu spune ca evolutiile recente arata ca nu exista jucatori pe piata care sa se afle intr-o asemenea situatie.

Potrivit studiului realizat de Convergence, patru jucatori de talie redusa s-ar fi aflat intr-o situatie dificila. Acestia concentrau insa mai putin de 1% din depunerile populatiei. In acelasi timp, inca trei banci s-ar fi aflat intr-o pozitie care facea necesara tinerea sub "observatie".

Pe de alta parte, oficialii Convergence au subliniat inca de la anuntarea rezultatelor ca testele de stres au fost realizate tinand cont de scenarii pesimiste. Astfel, au fost luate in calcul evolutii mai dure decat se utilizeaza in mod normal, pastrandu-se in rest metodologiile standard. Chiar si in aceste conditii, rezultatele la nivel sistemic au fost multumitoare.

De altfel, ultimii doi ani s-au aratat foarte prielnici pentru banci, majoritatea jucatorilor anuntand profituri record. Totodata, indicatorii de profitabilitate si balanta costuri/venituri se mentin la niveluri bune, pe fondul unor investitii semnificative in extindere.

BCR, liderul sistemului bancar, a depasit anul trecut in premiera nivelul de 200 de milioane de euro pentru profit. BRD si Raiffeisen, urmatoarele clasate, nu au anuntat inca rezultatele finale pentru 2005, insa datele intermediare indicau cresteri semnificative. ING Bank, a patra banca din sistem, a realizat un profit de 17 mil. euro, in scadere fata de anul anterior, dupa ce a investit in dezvoltarea teritoriala, dar si a portofoliului. HVB Bank a reusit insa sa-si dubleze profitul, pana la aproape 41 de milioane de euro. Chiar si jucatorii de dimensiuni reduse au raportat anul trecut profituri de peste un milion de euro. Pe de alta parte, gradul de concentrare se mentine ridicat, primii cinci jucatori acumuland 60% din piata. In aceste conditii, peste 20 de banci isi impart cote de piata de sub 1%.

Dintre acestea, mai bine de zece jucatori nu detin nici macar cote de 0,5%, dimensiunile reduse facandu-le mai vulnerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO