Bănci și Asigurări

BNR vede riscuri in crestere pentru stabilitatea sistemului financiar

30.06.2009, 00:00 20

Banca Nationala este in alerta "mediu-ridicata" din cauza perspectivelor de deteriorare a capacitatii populatiei de a-si onora ratele la banca, in conditiile in care este asteptata o crestere semnificativa a somajului, pe fondul contractiei economice.

In plus, multi clienti s-ar putea vedea pusi in situatia ca bunurile pe care le-au cumparat pe credit sa isi piarda valoarea mult mai rapid decat le scade datoria fata de banca, conditii in care motivatia de a continua plata ratelor dispare, arata Raportul asupra Stabilitatii Financiare pe 2009, publicat ieri de BNR.
Averea neta a populatiei a scazut in premiera anul trecut, cu 123 de miliarde de lei (aproape 31 mil. euro la cursul de la sfarsitul lui 2008) la 1,05 miliarde de lei (265 mld. euro), pe fondul corectiei severe de pe piata imobiliara, care a redus drastic valoarea proprietatilor detinute.
Valoare activelor imobiliare detinute de populatie a coborat cu 12% in lei, la 828 de miliarde de lei (208 mld. euro). In paralel, averea financiara (diferenta dintre activele financiare detinute si pasivele financiare) a inregistrat anul trecut o corectie cu 5%, coborand la 229 de miliarde de lei (57 mld. euro).
Cresterea rapida a restantelor la plata creditelor si ponderea ridicata a imprumuturilor atrase din strainatate atat de banci, cat si de companiile din economia reala sunt principalele vulnerabilitati venite dinspre sectorul corporate.
In conditiile in care trei sferturi dintre creditele acordate companiilor si aproape jumatate din creditele acordate populatiei sunt garantate cu ipoteci, bancile sunt puse acum in fata riscului de a vedea valoarea colateralului detinut coborand sub valoarea creditelor pe care clientii le au de rambursat.
Totusi, acest risc este diminuat partial de abordarea conservatoare a bancilor din trecut: raportul dintre valoarea creditului si valoarea garantiilor a fost de 66% in cazul populatiei, ceea ce lasa loc unei corectii de pret inainte ca bancile sa ajunga sa aiba probleme.
 
Pentru mai multe detalii click aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO