Bănci și Asigurări

Caja Madrid, interesata de preluari in Romania

17.04.2008, 20:43 56

Caja Madrid, a doua mare banca de pe piata spaniola, cauta posibile tinte de preluare in Romania sau Polonia, vizand achizitii de circa jumatate de miliard de euro.
"Este posibil sa preluam alte banci, nu doar in Statele Unite ale Americii, ci si in Europa", a spus Miguel Blesa, presedintele Caja Madrid, citat de Reuters. Anuntul a venit dupa ce spaniolii au preluat saptamana aceasta pachetul de control al bancii americane City National Bank of Floridaflor pentru 927 de milioane de dolari (590 de milioane de euro). Blesa a indicat ca vizeaza achizitii de dimensiuni asemanatoare sau chiar mai mici, precizand ca este "foarte interesat" de pietele din Europa Centrala si de Est, in special de Romania si Polonia. Caja Madrid a notificat inca din vara trecuta BNR in privinta derularii de operatiuni pe piata locala, in baza pasaportului financiar european.
O alta banca spaniola de top, LaCaixa, a lansat in toamna trecuta o subsidiara pe piata locala. Recent au aparut pe piata informatii potrivit carora LaCaixa va prelua Libra Bank, un jucator local de mici dimensiuni, detinut de fondul de investitii New Century Holdings.
Nu doar bancile spaniole sunt insa interesate de piata romaneasca. La inceputul anului Doha Bank, una dintre cele mai mari banci private din Qatar, a deschis o sucursala la Bucuresti, precizand ca va analiza si posbile preluari.
Si Credit Agricole, unul dintre cele mai mari grupuri financiare franceze, a anuntat anul trecut planuri ambitioase de dezvoltare pe piata locala, prin intermediul bancii grecesti Emporiki, pe care a achizitionat-o in urma cu circa doi ani. Grupul a anuntat in aprilie trecut planuri agresive de expansiune a filialei locale, urmand sa deschida peste 140 de unitati pana in 2011, fata de 12, cate operau la acel moment. Cu noile unitati, grecii si-au propus sa ajunga la credite de
1,8 mld. euro pana in 2011, fata de 63 mil. euro, cate aveau in sold in decembrie 2006. Emporiki a schimbat ulterior in intregime consiliul de administratie al subsidiarei locale. Noua echipa asteapta autorizarea din partea BNR, potrivit datelor disponibile pe site-ul institutional al Emporiki Bank in Grecia. La conducerea boardului a fost numit Panagiotis Varelas, care conduce divizia de retail banking a grupului Emporiki. Inainte de a se alatura grupului Emporiki, Varelas a condus pana in 2004 operatiunile Postbank, filiala din Bulgaria a unui alt grup financiar elen, EFG Eurobank.
Postul de vicepresedinte al consiliului de administratie al Emporiki Bank Romania este ocupat acum de Bruno Charrier, care este si director general adjunct al grupului elen. Din board mai fac parte Aikaterini Beritsi, care conduce divizia de coordonare a activitatilor pe zona de corporate, Fran?ois Pinchon si Panagiotis Zafeiropoulos. Conducerea executiva a bancii este asigurata in prezent de doi membri, Gerasimos Tsiaparas, directorul general, si Elias Foros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO