Bănci și Asigurări

Care au fost implicaţiile moratoriului de amânare a plăţii ratelor la bancă asupra stabilităţii financiare din România. Raportul a fost trimis la Comitetul European pentru Riscul Sistemic

Care au fost implicaţiile moratoriului de amânare a...

Autor: Mircea Nica

22.12.2020, 11:00 272

Consiliul General al Comitetului Na­ţio­nal pentru Supravegherea Macro­rudenţială (CNSM) a aprobat tri­mi­terea la Comitetul European pentru Riscul Sistemic a notificărilor privind apli­carea recomandării legate de impli­ca­ţiile moratoriilor privind amânarea ra­te­lor la credite asupra stabilităţii financiare.

CNSM a mai aprobat, cu una­ni­mi­ta­te de voturi, în şedinţa de vineri, re­co­man­darea privind amor­tizorul anticiclic de capital, potrivit in­for­maţiilor publi­ca­te pe site-ul Comitetului.

„Date fiind in­cer­titudinile privind evo­luţia viitoare a eco­nomiei şi a dina­mi­cii observată în ca­zul activităţii de cre­ditare, atât la ni­vel agregat, cât şi sec­torial, se reco­man­dă ca Banca Naţională a României să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0%“, conform infor­maţiilor communicate de CNSM.

Decizia de menţinere a amor­ti­zo­rului la nivelul de 0% se înscrie în di­rec­ţia măsurilor de natură fiscală, mo­ne­ta­ră şi de supraveghere micro şi macro­pru­denţială adoptate la nivel naţional şi euro­pean pentru a asigura menţinerea unei baze solide de capital şi lichiditate pen­tru sectorul bancar în scopul spriji­ni­rii economiei reale, au mai spus re­prezentanţii CNSM.

„În cadrul şedinţei, Consiliul Gene­ral al CNSM a aprobat, totodată, Regulamentul CNSM nr. 1/2020 pentru modi­ficarea şi completarea Regu­la­men­tului CNSM nr. 2/2017 privind me­to­dologia şi procedura utilizate pentru sta­bilirea amortizoarelor de capital şi sfe­ra de aplicare a acestor instrumente, având în vedere necesitatea de a se ar­mo­niza cadrul naţional de reglementare cu prevederile Directivei (UE) 2019/878 a Parlamentului European şi a Con­siliului din 20 mai 2019 de modi­fi­ca­re a Direc­ti­vei 2013/36/UE în ceea ce pri­veşte en­ti­tă­ţile exceptate, societăţile finan­ciare hol­ding, societăţile financiare holding mix­te, remunerarea, măsurile şi com­pe­tenţele de supraveghere şi mă­su­ri­le de conservare a capitalului (CRD V).“

Pe ordinea zi a Consiliului general al CNSM s-a aflat şi aprobarea trans­mi­terii către Comitetul European pentru Riscul Sistemic (CERS) a notificărilor refe­ritoare la implementarea unor reco­mandări privind recunoaşterea şi sta­bi­li­rea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile faţă de ţări terţe, colectarea şi schimbul de informaţii în scopuri macroprudenţiale cu privire la sucursalele instituţiilor de credit care au sediul principal într-un alt stat membru sau ţară terţă.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a mai regăsit şi modificarea recomandării privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile şi monitorizarea implicaţiilor asupra stabilităţii financiare ale măsurilor privind moratoriile pentru credite, schemele publice de garantare a creditelor şi alte măsuri de natură fiscală luate pentru a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO