Bănci și Asigurări

CEC valoreaza pe hartie 200-250 de milioane de euro

19.05.2005, 19:12 31

Valoarea contabila a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) se plaseaza intre 200 de milioane de euro si 250 de milioane de euro, a declarat ieri presedintele bancii Eugen Radulescu, citat de Mediafax. Acesta este unul din reperele de baza ale calculului pretului pe care l-ar putea plati un investitor interesat sa preia CEC.

Potrivit presedintelui CEC, pana la sfarsitul acestei luni, consultantul JP Morgan va incheia raportul de evaluare si va propune Guvernului o strategie de privatizare. Executivul va lua o decizie privind varianta de privatizare si calendarul exact al procesului inainte de vacanta de vara.

Premierul Calin-Popescu Tariceanu spune ca intentia Exectivului este de a vinde un pachet mai mare de 50% din actiuni.

In opinia lui Radulescu, daca etapele vor decurge fara probleme, privatizarea va fi incheiata in primavara anului viitor.

El spune ca varianta de strategie vehiculata in prezent prevede si vanzarea unui pachet minoritar catre salariatii CEC, insa premierul Tariceanu exclude aceasta posibilitate.

In ceea ce priveste situatia financiara a CEC, presedintele institutiei sustine ca in urmatoarele 3-5 luni se va elimina pierderea de cateva miliarde de lei inregistrata in primul trimestru. El mizeaza pe o vanzare puternica a produselor de creditare, in special pe partea de persoane fizice, si a anuntat lansarea, in curand, a unui credit de nevoi personale in echivalent de 50.000 de euro cu o maturitate de 20 de ani.

Radulescu spera ca legea de modificare a statutului CEC sa fie aprobata in urmatoarea saptamana. In acest sens, Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta pentru modificarea statutului CEC, care va permite institutiei sa efectueze toate operatiunile specifice bancilor comerciale, in timp ce serviciile pe care CEC le ofera in exclusivitate - cum sunt consemnatiunile sau plata unor taxe catre Politie - vor putea fi preluate si de oricare alta banca sau de Trezoreria statului.

De asemenea, conform afirmatiilor lui Radulescu, actul normativ stabileste ca institutia va pierde garantia integrala a statului pentru depozitele constituite de persoanele fizice, imediat din momentul incheierii privatizarii. Presedintele CEC sustine ca principalul argument pentru grabirea privatizarii CEC este nevoia de a opri tendinta de scadere a cotei de piata a bancii, care a coborat pana la 5,9% la sfarsitul lui 2004, fata de 10% in urma cu numai cativa ani. In prezent, CEC este a patra banca de pe piata, cu active lichide de peste un miliard de euro, conform lui Radulescu.

El sustine mentinerea numarului de unitati existente - in jur de 1.400, singurele restructurari fiind prevazute la nivelul personalului, dar fara miscari ample. Eugen Radulescu este de parere ca in contractul de privatizare a CEC ar trebui inclusa o clauza care sa-l oblige pe noul proprietar sa pastreze un anumit numar de unitati. In acest context, presedintele bancii a declarat ca Palatul CEC a fost evaluat de firma angajata in acest scop intre 8 si 20 de milioane de euro.

Pana la privatizare, CEC se pregateste sa intre pe piata cardurilor, selectand firma HP Romania pentru implementarea sistemului informatic necesar.

Totodata, CEC isi va largi expunerea pe sectorul de firme, in principal mici si mijlocii. Pentru inceput, institutia va extinde numarul de sucursale in care sunt disponibile serviciile de creditare pentru companii.

Oficialul CEC a mai spus ca in procesul de restructurare va exista si o perioada de disponibilizari, care va incepe inainte de privatizarea bancii.

Angajatii ameninta cu greva

SindicaliStii din cadrul CEC ar putea declansa prima greva din sistemul bancar romanesc, la inceputul lunii iunie, daca salariile celor 9.000 de angajati nu vor fi majorate cu 25%, mai mult decat dublu fata de oferta administratiei. Matei Bratianu, secretarul general al Blocului National Sindical (BNS) - la care sunt afiliate sindicatele de la CEC, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa, ca venitul mediu brut al angajatilor Casei este de noua milioane de lei. Salariul mediu de incadrare este de sase milioane, adica sub media pe economie, a precizat Bratianu, aratand ca, din cei 9.000 de angajati, 300 au salarii foarte mari, unele chiar nejustificate. Angajatii CEC cer o crestere a salariilor cu 25% incepand din luna iunie, in conditiile in care, dupa negocierile purtate pana acum, administratia ofera doar 10%. Ei mai vor ca sumele platite la disponibilizare sa fie egale cu salariul mediu brut din CEC, in timp ce - potrivit lui Bratianu - administratia ofera doar salariul de incadrare (sase milioane de lei). razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO