Bănci și Asigurări

Cel mai mare salt al rezervei BNR din ultimii trei ani: 2,3 mld. euro

01.04.2010, 23:30 26

Rezerva valutara a BNR a crescut in martie cu inca 2,29 miliardede euro pana la un nou maxim istoric de 32 de miliarde de euro,inregistrand astfel cel mai mare salt lunar din ultimii treiani.
Cresterea a fost alimentata de primirea celei de-a doua transe, deun miliard de euro, din imprumutul de la Comisia Europeana, deemisiunea de eurobonduri prin care statul a atras un miliard deeuro de pe pietele internatioanle, dar si de cumpararile de valutaoperate de BNR pe piata interbancara, spun dealerii.
Salturi lunare de magnitudini similare au mai fost inregistratedoar in august 2007 (cand BNR a cumparat energic valuta de pe piatapentru a contracara miscarea de atunci de intarire a leului) si inoctombrie 2006, cand rezerva a crescut cu 2,4 miliarde de euro,dupa ce statul a incasat banii din vanzarea BCR, cea mai mare bancalocala.
"BNR a zis (ca nu este confortabila fata de o apreciere preaputernica a leului, n. red.) si acum arata ca se tine de cuvant. Aucumparat zilnic valuta din piata, sumele se ridica la sute demilioane de euro", a comentat un dealer. Euro a revenit pestepragul de 4,1 lei, dupa ce in a doua jumatate a lunii martie piataincercase fara succes sa duca cursul sub 4,05 lei/euro.
In vistieria bancii centrale au intrat luna trecuta aproape treimiliarde de euro, potrivit reprezentantilor BNR.
In martie Trezoreria a primit si cea de-a doua transa, de unmiliard de euro, din imprumutul de 5 miliarde de euro contractat inmai anul trecut de la Comisia Europeana in cadrul aranjamentului definantare externa. In conditiile in care contul Trezoreriei estetinut de BNR, sumele se vad de asemenea in rezerva valutara.Diferenta de aproape doua miliarde de euro ramane sa fie explicataprin "modificarea rezervelor minime in valuta ale bancilorcomerciale, veniturile din administrarea rezervelor internationalesi altele".
Pe partea de iesiri, BNR a contabilizat doar 700 de milioane deeuro, mai putin decat media ultimelor luni.
Rezerva de aur a bancii centrale a stagnat la 103,7 tone, valoareaacesteia fiind de 2,7 miliarde de euro, nivel similar cu cel dinfebruarie.
Cumulat, rezervele internationale (valuta plus aur) au urcat inmartie la 34,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO