Bănci și Asigurări

CNPAS: Le-am putea lua comision fondurilor cand cresc contributiile

17.09.2008, 18:01 24

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) ar putea percepe un comision de la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) pentru transferul contributiilor doar atunci cand valoarea contributiei va creste la 6%, fata de 2% in prezent, afirma presedintele CNPAS, Mariana Campeanu.

In acest an, Presedintia a cerut Senatului reexaminarea legislatiei din domeniul pensiilor private, pe motiv ca activitatea Casei Nationale de Pensii ar putea fi blocata de noile atributii legate de transferul banilor catre fondurile de pensii private, care se face gratuit.

"CNPAS este incarcat cu obligatii si competente in domeniul evidentei, dar si al virarii de sume catre sistemul privat de pensii, efectuate in mod gratuit, desi fondurile de pensii isi instituie un comision de administrare, ce ar fi putut fi utilizat si pentru toata activitatea de organizare si gestionare a propriilor informatii", se precizeaza in cerere.

In aceasta luna, cererea a fost examinata de Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, fiind in final respinsa.

"Atunci cand s-a initiat legea pensiilor administrate privat se putea prevede acest comision, care ne-ar fi fost util, macar pentru achizitionarea echipamentelor necesare. Acum nu se mai poate stabili acest comision, deoarece el va fi suportat pana la urma tot din banii participantilor, iar contributia este acum foarte mica. Am putea sa ne gandim la un comision doar atunci cand contributia va ajunge la 6%", afirma Campeanu.

Contributia platita de cei circa 4,3 milioane de angajati care au aderat la un fond de pensii obligatorii este de 2% din salariul brut, aceasta urmand sa fie majorata cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani. Totusi, in prezent exista discutii pentru a majora valoarea contributiei intr-o perioada mai scurta de timp.

"Eu nu sustin o astfel de initiativa, de a introduce un comision pe care CNPAS sa il perceapa fondurilor de pensii. Mai degraba as sustine o strategie de a infiinta impreuna cu administratorii de pensii o casa de compensatie care sa colecteze banii de la angajatori si sa ii vireze fondurilor. Reforma pensiilor a fost asumata de toata lumea, iar regulile jocului se stiau de la bun inceput", sustine Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO