Bănci și Asigurări

Comisioane mai mici la transferurile în euro. BNR lansează în iulie primul sistem de plăţi din România în euro, cu 22 de bănci participante

Comisioane mai mici la transferurile în euro. BNR lansează în iulie primul sistem de plăţi din România în euro, cu 22 de bănci participante

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

15.06.2011, 15:13 1537

BNR va lansa în 4 iulie primul sistem de plăţi în euro Target2-România, parte a sistemul european Target2, care va asiguradecontarea imediată a plăţilor interbancare, şi are participanţiiniţiali 22 de bănci, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Plăţidin banca centrală, Sabin Carantină.

"Întrucât plăţile în euro au devenit o realitate a economieiromâneşti, prin implementarea sistemului TARGET2-România, BNR arăspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri,asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid deefectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional cât şitransfrontalier", a arătat oficialul BNR.
Potrivit lui Sabin Carantină, sistemul aduce avantaje semnificativebăncilor, printre care comisioane mai mici pentru tranzacţiile deplată, decontare interbancară rapidă a acestora (la nivel desecunde) şi posibilitatea extinderii intervalului orar de procesarea plăţilor în euro pe parcursul zilei. BCR si BRD, cele mai maribănci de pe piaţa locală, nu intră însă în sistemul lansat de BNR,continuând să deruleze plăţile în valută prin intermediulbăncilor-mamă. "BCR este participant indirect prin intermediulbăncii-mamă care este membră Target 2", au declarat pentru ZFreprezentanţii celei mai mari bănci după active. Similar, BRDparticipă la Target 2 prin Societe Generale.

"Sperăm ca aceste facilităţi să conducă şi la o îmbunătăţire anivelului serviciilor de plată oferite clienţilor bancari. Întrealtele, ne aşteptăm la o creştere a concurenţei pe piaţaserviciilor de plăţi în euro şi la diminuarea corespunzătoare acomisioanelor percepute de bănci clienţilor pentru plăţile îneuro", a continuat Carantină.
Comisionul maxim pe tranzacţie plătit de o bancă participantă lasistem este de 0,8 euro, în funcţie de opţiunea de comisionarealeasă şi de volumul tranzacţiilor respectivei bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO