Bănci și Asigurări

Credit Agricole ia sub umbrela proprie Emporiki România, de frica ieşirii Greciei din euro

Credit Agricole ia sub umbrela proprie subsidiarele Emporiki din România şi restul Balcanilor, de frica ieşirii Greciei din euro

Autor: Radu Racu

15.06.2012, 10:09 2078

Consiliul de Administraţie al băncii elene Emporiki a decis joi să transfere toate subsidiarele din Balcani, inclusiv România, către francezii de la Credit Agricole, acţionarii majoritari ai grupului grec, pe fondul îngrijorărilor tot mai ridicate înainte de alegerile de duminică de la Atena, scrie ziarul grec Ekathimerini, în ediţia online de vineri.

Decizia vine în aceeaşi zi în care Wall Street Journal a scris că grupul francez Credit Agricole ar putea renunţa la banca pe care o deţine în Grecia, Emporiki, lăsând instituţia de credit să se prăbuşească, dacă ţara iese din zona euro.

Surse din cadrul Emporiki susţin că transferul subsidiarelor nu înseamnă în niciun caz că banca se pregăteşte de ce e mai rău, subliniind că această decizie este pregătită de mai mulţi ani. În plus, reprezentanţii băncii elene spun că transferul va îmbunătăţi lichiditatea Emporiki având în vedere că susţinerea financiară a subsidiarelor va deveni responsabilitatea grupului-mamă.

Conducerea Emporiki a decis că transfere toate acţiunile pe care le deţinea în cadrul Emporiki Bank Romania, Emporiki Bank Bulgaria şi Emporiki Bank Albania. Decizia aşteaptă aprobarea băncilor centrale din cele trei state.

Informaţia a fost confirmată vineri dimineaţă de reprezentanţii Emporiki România.

"Crédit Agricole S.A. a anunţat semnarea unui acord pentru achiziţionarea Emporiki Bank Romania, de la Emporiki Bank Grecia care deţine în totalitate subsidiara din România. Această operaţiune este supusă aprobării Băncii Naţionale a României", se arată într-un comunicat emis de divizia locală a băncii greceşti.

Click aici pentru comunicatul Emporiki

Banca greacă a anunţat joi că acesta este un transfer intern din cadrul grupului, ce constituie ultima etapă a procesului început în 2009 de consolidare a relaţiilor dintre Credit Agricole şi subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, potrivit modelului de dezvoltare internaţional de afaceri a grupului francez.

"Ca rezultat al procesului de absorbţie în grupul Credit Agricole în ultimii trei ani, subsidiarele Emporiki Bank şi-au ajustat procedurile de control al riscului şi normele de conformitate, organizarea administrativă a băncii precum şi sistemele IT, în conformitate cu standardele grupului.Transferul va îmbunătăţi administrarea capitalului în aceste subsidiare", se precizează în nota emisă de bancă.

Articolul The Wall Street Journal menţiona că o sursă apropiată de conducerea Credit Agricole a declarat că dacă Grecia ar părăsi zona euro, banca franceză n-ar avea nici o obligaţie să rămână în Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO