Bănci și Asigurări

CSA a început examinarea şefilor din asigurări

Autor: Angela Placinta

20.09.2010, 23:55 116

Comisia de Supraveghere a Asigu­rărilor (CSA) a începutverificarea cunoştinţelor tehnice ale managerilor companiilor deasigurări, după modelul aplicat de BNR bancherilor, începând deanul trecut.
Potrivit unor informaţii, CSA ar fi decis să facă aceste verificăridupă ce a constatat că există manageri străini care nu cunosclegislaţia locală, norma care prevede introducerea acestor examenefiind publicată în luna iulie. Recent, Comisia a retrasautorizaţiile acordate preşedintelui Aviva Asigu­rări şi unuiadministrator, după ce a descoperit câteva zeci de nereguli în urmaunui control.
Până acum câţiva şefi din asigurări au răspuns întrebărilorspecialiştilor CSA, care vor să verifice dacă aceştia ştiulegislaţia asigurărilor şi elementele tehnice despre aceastăindustrie. Printre cele mai sonore nume de manageri care au trecutpe la CSA pentru "examen" este cel al lui Rangam Bir, noul şef alAllianz-Ţiriac, care l-a înlocuit pe Cristian Constantinescu înluna mai a acestui an.
"Deocamdată, au fost la examinare cei care au fost recent numiţi înfuncţii, dar urmează să vină şi ceilalţi manageri. Dacă până acumla numirea în funcţie ma­na­gerii se prezentau doar la un interviuformal, acum putem spune că e vorba de o examinare", a declaratpentru ZF Albin Biro, membru în consiliul CSA. Managerii examinaţipână acum au avut rezultate pozitive. Având în vedere faptul că pepiaţa locală activează peste 40 de companii de asigurări, rezultăcă CSA trebuie să examineze câteva sute de manageri. Pentru a faceo comparaţie, BNR a examinat anul trecut 200 de manageri din băncipentru autorizarea pe funcţie, din care 44 au "picat".
Comisia de Supraveghere a Asigu­rărilor (CSA) a început examinareaşefilor companiilor de asigurări, conform unei norme publicate înaceastă vară, pentru a verifica nivelul cunoş­tinţelor tehnice aleacestora, la fel cum face şi BNR de anul trecut cu bancherii.
Câţiva manageri de companii de asigurări au trecut deja prin faţaunei comisii de specialişti ai CSA pentru a răspunde la întrebărilegate de legislaţie şi alte aspecte tehnice ale asigurărilor.Dintre aceştia, cel mai sonor nume este cel al lui Rangam Bir, noulCEO al Allianz-Ţiriac, care l-a înlocuit pe Cristian Constantinescuîn primăvara acestui an.
"Deocamdată, au fost la examinare cei care au fost recent numiţi înfuncţii, dar urmează să vină şi ceilalţi manageri. Dacă până acumla numirea în funcţie managerii se prezentau doar la un interviuformal, acum putem spune că e vorba de o examinare", a declaratpentru ZF Albin Biro, membru în consiliul CSA.

Potrivit unor informaţii din piaţă, CSA ar fi început acesteexaminări după ce a descoperit după controale inopinate că uniimanageri străini din companiile de asigurări nu cunosc foarte binelegislaţia locală. La începutul lunii august Comisia a retrasautorizaţiile acordate preşedintelui Aviva şi unui administrator,după ce a descoperit câteva zeci de nereguli în urma unui control.Potrivit unui ordin publicat de CSA în luna iulie, persoanelesemnificative din companiile de asigurări urmează să fie evaluatede o comisie a supraveghetorului pieţei. În categoria "persoanesemnificative" intră membrii CA/consiliului director, aiconsiliului de supraveghere, conducerea executivă, actuarul,directorii diviziilor de asigurări de viaţă şi de asigurărigenerale şi persoanele numite în funcţii specifice domeniuluiasigurărilor, potrivit legislaţiei în vigoare.

Managerii examinaţi până acum au avut rezultate pozitive. Având învedere faptul că pe piaţa locală activează peste 40 de companii deasigurări, rezultă că CSA trebuie să examineze câteva sute demanageri. Pentru a face o com­paraţie, BNR a examinat anul trecut200 de manageri din bănci pentru autorizarea pe funcţie, din care44 au "picat". "Cred că este mult mai important pentru un managersă fie manager decât asigurător. Un manager trebuie să fiespecialist în dezvoltarea companiei, în dezvoltarea oamenilor, maipuţin în linia de producţie tehnică. Există un nivel de cunoştinţetehnice despre asigurări pe care trebuie să le aibă obligatoriu unmanager de companie, dar dincolo de acest lucru, cel mai importanteste să fie un bun administrator", consideră un director dinasigurări, care nu a dorit să îşi facă public numele.

În acest caz, însă, este nevoie de o echipă de tehnicieni foartebuni în spatele managerului respectiv. De altfel, în ultimul săuinterviu acordat ZF înainte de retragerea din funcţia de directorgeneral al Allianz-Ţiriac, Cris­tian Constan­tinescu spunea că estetimpul pentru Allianz-Ţiriac să treacă la modelul manageruluivestic, care este mai mult administrator decât tehnician.
"Este total diferit ma­nagerul din Vest faţă de cel din Ro­mâ­nia.În Vest, managerul nu trebuie să ştie în detalii clauzelecontractului de asigurare şi nici să ştie asigurări la niveltehnic, ci trebuie să ia decizii. Dar principala condiţie este săai cel puţin două niveluri de tehnicieni. Managerul trebuie să fieîn poziţia în care să i se prezinte un raport, două-trei opţiuni cuargumente pro şi contra, iar el să decidă dacă merge pe opţiuneaunu, doi sau trei", spunea în luna aprilie a acestui anConstantinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din piaţă,care şi-a construit de-a lungul timpului o imagine detehnician.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO