Bănci și Asigurări

CSA: Atentie la comisioanele la RCA

21.12.2007, 18:30 57

Cheltuielile mari de achizitie, reprezentate de comisioanele platite brokerilor si agentilor, le pot crea probleme de solvabilitate companiilor care vand polite de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA), care ar putea avea nevoie de noi majorari de capital, spune Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Avand in vedere caracterul obligatoriu al acestei forme de asigurare, consideram ca efectuarea de catre societatile de asigurare a unor cheltuieli de achizitionare foarte mari pentru subscrierea de RCA nu le asigura un plus semnificativ de cota de piata, drept pentru care acestea nu sunt oportune si pe deplin justificate economic", a declarat Toncescu pentru ZF.
Cu toate acestea, majoritatea asiguratorilor mizeaza pe RCA in incercarea de a castiga cota de piata, practicand preturi reduse si comisioane foarte mari pentru agenti si brokeri, care merg uneori pana la 50% din valoarea primei incasate, ceea ce ii duce pe pierdere pe aceasta forma de asigurare.
Pentru a se asigura ca societatile de asigurare vor putea plati despagubiri asiguratilor, CSA a emis recent un ordin care le impune acestora constituirea unor rezerve suplimentare de 60% din primele brute subscrise din asigurari de raspundere civila auto obligatorie.
"Prin introducerea rezervei tehnice suplimentare, CSA transmite asiguratorilor un semnal asupra riscurilor cu care acestia se pot confrunta din cauza dimensionarii necorespunzatoare a tarifului de prima pentru RCA in ceea ce priveste cheltuielile, mai ales cele de achizitie, de publicitate si alte facilitati acordate", spune presedintele Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO