Bănci și Asigurări

Cu excedent de euro in piata, cursul sta

04.03.2005, 00:00 20

Euro s-a depreciat ieri usor, pe fondul unei piete linistite, dupa ce reusise o apreciere sensibila in ziua precedenta. Banca Nationala a calculat un curs de 36.503 lei pentru un euro, cu 35 de lei mai putin decat in ziua precedenta.


Dolarul a pierdut 129 de lei, cursul coborand pana la 27.749 de lei pentru un dolar, evolutia fiind influentata de fluctuatiile cotatiilor pe pietele internationale.


Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.250/36.350 de lei/euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 36.550/36.650 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut ordine de vanzare, euro depreciindu-se usor pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.450/36.550 de lei pentru un euro.


"Volumele tranzactionate nu au fost spectaculoase, inscriindu-se in media unei zile normale. Am remarcat deja o inversare a volumelor pe clienti, dupa ce piata inregistrase in ultimele zile deficite reduse. Cu toate acestea, cursul ramane stabil, fiecare ordin de vanzare fiind absorbit. Toate acestea sprijina ipoteza prezentei discrete a BNR in piata", a comentat un dealer.


Piata a inregistrat miercuri un excedent de opt milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 69 mil. euro. La acestea se adauga insa si alte intrari de valuta, care nu apar in statisticile BNR, cum ar fi cele de la casele de schimb ale bancilor. Volumul operatiunilor interbancare a scazut din nou, ajungand la 115 milioane de euro, in timp ce media ultimelor sedinte a coborat la 136 mil. euro. In aceste conditii, volumul total al tranzactiilor a fost de 185 mil. euro.


Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta in martie au fost tranzactionate in cotatii cuprinse intre 36.150 si 36.210 lei pentru un euro.


Pe pietele internatioanle cursul euro/dolar a oscilat intr-o banda ingusta, marcand o usoara crestere fata de ziua precedenta. Cursul a coborat ieri de la 1,3165 dolari/euro la deschidere pana la 1,3145 dolari/ euro. Analistii se asteapta insa ca dolarul sa se deprecieze in continuare.


Banca Nationala a intervenit ieri pe piata monetara, atragand depozite pe o luna in valoare de 6.900 de miliarde de lei (189 mil. euro). Dobanda maxima acceptata de BNR a coborat pana la 9,48% pe an, in timp ce dobanda medie la care depozitele au fost plasate a coborat la 9,45% pe an. Banca Centrala a reusit astfel sa continue trendul de scadere a dobanzilor, chiar si sub pragul de 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO