Bănci și Asigurări

Cum a intrat Alpha Bank pe pierdere în trimestrul I

Cum a intrat Alpha Bank pe pierdere în trimestrul I

Autor: Voican Razvan

25.05.2011, 23:49 2266

Contracţia portofoliului de credite combinată cu creştereacreditelor neperformante a făcut ca Alpha Bank să încheie primultrimestru din acest an cu o pierdere de 5,7 mil. euro pestandardele internaţionale de raportare, comparativ cu un profitbrut de 8,1 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010.

Banca-mamă, Alpha Bank Grecia, a raportat un profit net de numai10,5 mil. euro, în scădere cu 80% faţă de primul trimestru din2010.

Soldul creditelor a înregistrat la sfârşitul lunii martie oscădere de 16%, peste media pieţei, ajungând la 3,55 mld. euro.

În acelaşi timp, depozitele atrase au scăzut cu peste 4%, pânăla 1,5 mil. euro, în condiţiile în care banca a redus treptatdobânzile bonificate şi care prin nivelul ridicat au contribuit şianul trecut la erodarea profitabilităţii.

Având în vedere că portofoliul de credite a scăzut mult mairapid decât depozitele, banca-mamă remarcă în comunicatul de presăde marţi reducerea "gap-ului" de finanţare a filialei locale cucirca 600 mil. euro comparativ cu decalajul înregistrat în urmă cuun an între credite şi depozite.

În contextul reducerii cererii de credite noi, veniturileoperaţionale ale Alpha Bank România au scăzut cu 22%, până la 44mil. euro, în timp ce cheltuielile au crescut cu 0,3%, la 23,3 mil.euro. Pe parcursul anului trecut banca reuşise să menţinăveniturile pe creştere şi să reducă din cheltuieli, însă creştereainflaţiei şi a costurilor de reglementare (Ordonanţa 50) a fostresimţită în primul trimestru din acest an.

Toţi indicatorii publicaţi la Atena indică o deteriorare abusinessului local: cota de piaţă la credite a scăzut în ultimul ancu 1,5 puncte procentuale, la 7,1%, rata creditelor neperformante asărit de la 4,3% în martie 2010 la 7,9% în martie 2011, reţeaua desucursale a fost restrânsă cu 34 de unităţi, până la 166, iarpersonalul a scăzut cu 121 de oameni, până la 2.428. În acelaşitimp, pierderile din credite neperformante au urcat cu 6,6%, la 26mil. euro.

Situaţia din România nu este singulară în cadrul grupului Alpha,pe pierdere fiind şi subsidiarele din Bulgaria (6,5 mil. euro),Serbia, Albania şi Macedonia.

La nivelul portofoliului de credite cel mai mult s-a restânssegmentul corporate, care a consemnat o scădere de peste 21%, pânăla 2,43 mld. euro. De asemenea, soldul creditelor de consum s-aredus cu 14%, până la 285 mil. euro.

La creditele ipotecare - principalul produs de retail al băncii- soldul a ră­mas cu o creştere uşoară de 3,3%, situându-se la 834mil. euro.

La sfârşitul lui 2010 Alpha Bank era a şasea bancă locală cu ocotă de piaţă după active de 6,24%, în scădere uşoară faţă de2009.

Banca-mamă are de rambursat 13,5 mld. e laBCE

Alpha Bank Grecia a raportat o creştere a stocului de provizioanepentru credite cu probleme de 30,1%, până la 260,3 mil. euro.Creditele clasificate drept neperformante au urcat la 9,3% dinportofoliu. Totuşi, ieri după-amiază acţiunile Alpha Bank erau încreştere cu peste 3% pe bursa de la Atena în condiţiile în careinvestitorii şi analiştii se aşteptaseră la rezultate maislabe.

În prima parte a acestui an Alpha Bank a respins propunerea defuziune avansată de rivalii de la National Bank of Greece (caredeţin Banca Românească), considerând oferta nemulţumitoare, cutoate că presiunile de consolidare a pieţei bancare elene erau dejamari în contextul crizei care zdruncină Grecia.

Banca are în portofoliu obligaţiuni emise de guvernul elen învaloare de 3,7 mld. euro - ceea ce reprezintă o expunere importantăîn cazul unei eventuale restructurări a datoriei statului. Pe dealtă parte, Alpha Bank are de restituit 13,5 mld. euro BănciiCentrale Europene (BCE), de la care a accesat facilitatea delichiditate. Datoria a fost redusă cu 700 mil. euro în trimestrulI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO