Bănci și Asigurări

Dan Bunea, vicepresedintele BCR vede o apreciere a leului si in 2006

18.01.2006, 20:07 14

Vicepresedintele executiv al celei mai mari banci din sistem, BCR, Dan Bunea vede pentru anul acesta continuarea aprecierii nominale a leului si o stabilitate a dobanzilor la lei.

"Incercand sa anticipez masurile pe care Banca Nationala le va lua in contextul politicii de tintire directa a inflatiei pentru anul acesta vad continuarea tendintei de apreciere nominala a leului, dar nu cred ca ceea ce se va intampla anul acesta pe piata valutara va putea fi comparat cu ce a fost anul trecut", a declarat Bunea pentru Ziarul Financiar. El a spus ca se asteapta la o scadere a volatilitatii de pe piata fata de anul trecut cand fluctuatiile cursului au atins chiar si 7%, mizand pe oscilatii ale cursului nu mai mari de plus sau minus 2%. "Pentru finalul anului estimez ca vom avea un curs de 3,50-3,55 de lei pentru un euro". a adaugat el.

O apreciere a leului convine bancii nationale pentru ca aceasta ajuta la incetinirea ritmului de crestere a lpreturilor de consum, actionand in principal asupra preturilor bunurilor din import. Tinta de inflatie pentru anul trecut, majorata de la 7% la 7,5%, a fost complet ratata, inflatia de 8,6% situandu-se chiar si peste banda de variatie de plus minus 1% fata de aceasta tinta. Obiectivul BNR pentru anul acesta este o inflatie de 5% cu o marja de variatie de plus-minus 1%.

Vicepresedintele executiv al BCR crede ca economisirea va continua sa creasca anul acesta in ciuda faptului ca depozitele bancare ofera in unele cazuri dobanzi sub nivelul ratei prognozate a inflatiei. La acest fapt se adauga si majorarea de la 10% la 16% a impozitului pe dobanzi incepand de anul acesta.

"Cred ca economisirea va creste anul acesta pentru ca asta e tendinta. Dar va depinde si de oferta consolidata din sistemul bancar," spune Bunea. El a adaugat ca banca intentioneaza sa lanseze produse noi de economisire.

BCR are in prezent printre cele mai mari dobanzi de pe piata, mai ales pentru scadentele lungi, banca oferind in prezent o dobanda de 7% la scadenta de 12 luni.

El mizeaza pe o tendinta de stabilitate a dobanzilor. "Piata monetara a ajuns la un echilibru si pe termen scurt nu cred ca vom vedea variatii importante ale dobanzilor. Cred insa ca sunt posibile majorari de 0,5 - 1 puncte procentuale pentru dobanzile pssive (la credite - n. red.) la unele scadente pentru ca au ajuns la niveluri nesustenabile", spune Bunea.

Unele banci din sistem ofera credite, mai ales pe termen lung cu dobanzi de sub 10% la lei, mizand probabil pe scaderea dobanzilor de pe piata.

Vicepresedintele BCR spune ca pe termen mai lung tendinta dobanzilor va fi de scadere. El nu a comentat asupra strategiei BCR privind dobanzile in perioada urmatoare, dar a spus ca banca urmareste evolutia pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO