Bănci și Asigurări

Dauna medie platita de Fondul victimelor strazii, 9.300 de lei

16.06.2009, 00:00 804

Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS), care despagubeste victimele accidentelor rutiere cu autori necunoscuti sau care nu au asigurare RCA (raspundere civila auto obligatorie), a platit in primele patru luni din acest an despagubiri in valoare de 759.000 de lei (181.000 de euro), potrivit datelor prezentate in cel mai recent buletin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Comparativ cu ultimele patru luni din 2008, sumele achitate de fond au scazut cu 11%. FPVS a ales aceasta perioada de comparatie, si nu aceeasi perioada din 2008, adica primele patru luni, deoarece considera ca in septembrie-decembrie 2008 activitatea sa a fost influentata semnificativ de o campanie de informare a populatiei cu privire la dreptul la despagubire in caz de accident rutier atunci cand autorul nu este cunoscut sau nu este asigurat prin RCA.
In primele patru luni din acest an, despagubirea medie platita de FPVS a fost de 9.256 de lei (2.200 de euro) pe persoana, aproape la acelasi nivel ca in perioada septembrie-decembrie 2008.
Presedintele FPVS Ovidiu Ciobanu afirma ca nu a avut loc o crestere semnificativa a numarului de persoane care solicita despagubiri de la fond.
"Acest lucru ne indreptateste sa apreciem si sa speram ca nu vom asista nici pe viitor la o scadere ingrijoratoare a gradului de cuprindere in asigurare a vehiculelor supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania si ca marea majoritate a detinatorilor de vehicule au inteles riscurile la care s-ar expune prin renuntarea la incheierea asigurarii obligatorii RCA", spune Ciobanu, care ocupa si pozitia de director al departamentului juridic in cadrul Allianz-Tiriac, cea mai mare companie din piata asigurarilor.
Presedintele FPVS afirma ca au loc tot mai multe accidente cu autovehicule inmatriculate in strainatate.
"Ceea ce s-a putut observa, pe fondul cresterii numarului de vehicule second-hand aduse in Romania din alte state membre, este faptul ca a crescut si numarul de cazuri de accidente produse in Romania de vehicule aparent inmatriculate in strainatate, dar care, la data accidentului, nu aveau locul obisnuit de stationare in strainatate."
In principal, explica Ciobanu, este vorba de vehicule cu placute de inmatriculare straine, dar care sunt radiate in tara de origine, sau de masini pe care sunt montate placute furate. Numarul de accidente cu astfel de autovehicule a urcat de la 17 in 2007 la 85 in 2008.
FPVS este o asociatie infiintata in 2006, ai carei membri sunt toate companiile care vand asigurari RCA.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO