Bănci și Asigurări

Decizie surpriză la Frankfurt: BCE majorează ratele la un maxim istoric. Dobânzile la euro au crescut pentru a zecea oară consecutiv, ajungând la vârful de 4%, într-un moment când creşterea economică din zona euro dă semne de oboseală

Decizie surpriză la Frankfurt: BCE majorează ratele la...

Autor: Ştefan Stan

14.09.2023, 15:44 8696

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la un nivel record în încercarea de a reduce preţurile de consum, în ciuda creşterii economice slabe din zona euro, scrie FT. 

Decizia surpriză a BCE de a majora joi, pentru a zecea oară consecutiv, rata dobânzii la depozite, cu 25 de puncte de bază, până la 4%, a venit în contextul în care oficialii şi-au redus previziunile de creştere pentru economia zonei euro.

Euro a scăzut cu 0,24% faţă de dolar, până la 1,07 dolari, după decizia consiliului guvernatorilor BCE de la Frankfurt. Randamentele obligaţiunilor germane pe doi ani, sensibile la rata dobânzii, considerate un punct de referinţă pentru zona euro, au scăzut cu 0,04 puncte procentuale, la 3,13%. 

Mulţi economişti prevăd că marile bănci centrale se apropie de finalul majorărilor de rate, deoarece inflaţia este în scădere, iar creşterea economică încetineşte sub presiunea costurilor mai mari ale împrumuturilor.

Decizia BCE a fost cea mai importantă din mai bine de un an, membrii consiliului de guvernare subliniind semnele unei creşteri mai slabe, încetinirea creditării bancare, răcirea pieţei muncii şi scăderea inflaţiei pentru a argumenta în favoarea unei pauze. Însă şoimii se temeau că inflaţia este încă prea ridicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO