Bănci și Asigurări

Demareaza prima banca auto

01.10.2004, 00:00 31



Porsche Bank Romania, prima banca specializata in pachete de servicii de finantare, asigurari, intretinere si management al flotelor de autovehicule ale clientilor, este gata sa inceapa operatiunile la sfarsitul acestei toamne, dupa ce a primit recent autorizatia de functionare din partea Bancii Nationale.



Cu un capital social de 370 miliarde de lei, banca va inaugurata oficial la sfarsitul lunii octombrie. Principalul sau obiect de activitate va fi acordarea de finantari pentru achizitionarea marcilor de autovehicule importate de Porsche Romania.



Actionarul majoritar este banca austriaca Porsche Bank cu sediul central la Salzburg. Aceasta detine cu 99% din capitalul social, participatii de cate 0,25% fiind subscrise de Porsche Bank Ungaria, Porsche Kredit in Leasing Slovenia, Porsche Biztositasi si PorscheVersicherung Salzburg.



Grupul Porsche Bank mai are filiale in Ungaria, Croatia, Slovenia si Slovacia.



Una din activitatile de succes in ultimii ani este inchirierea de autovehicule.



Noua institutie va furniza servicii de finantare specializate ce se vor adauga ofertei celorlalti membri ai grupului financiar austriac Porsche prezenti in Romania, Porsche Leasing - incepand din 1999 si Porsche Broker Asigurari - din 2002.



Porsche, importatorul general pentru Romania al marcilor Volkswagen, Audi, Seat, Skoda si Porsche, estimeaza ca, in acest an, va comercializa peste 16.000 de unitati.



Pe o piata bancara subdezvoltata, aparitia institutiilor de credit specializate este inca intarziata. De-abia anul acesta a fost infiintata o banca dedicata finantarilor pentru cumpararea sau constructia de locuinte. De asemenea, este activa o asa-numita companie emitenta de moneda electronica, specializata in oferta de carduri de credit pe baza unor conventii cu anumite lanturi de magazine.



Pana la sfarsitul lui 2004 nu este de asteptat aparitia unor noi jucatori pe piata bancara, numarul acestora ajungand la 40.



Intrarea pe piata a Porsche Bank inseamna si o consolidarea suplimentara a ponderii capitalului austriac in sistemul bancar romanesc. La jumatatea acestui an, cele patru banci austriece deja prezente - Raiffeisen Bank, HVB Bank, Volksbank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte - detineau 33,5% din totalul capitalul strain investit in sistem, respectiv 22,8% din intreg capitalul bancar.



Prezenta austriaca ar putea creste si mai mult in viitorul apropiat o data cu intrarea Erste Bank.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO