Bănci și Asigurări

Dezintermedierea financiară nu se opreşte. Străinii au scos într-un an 330 mil. euro din depozitele constituite la băncile locale

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

15.10.2014, 00:05 218

Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, deţineau la sfârşitul lunii august depozite pe termen mediu şi lung deschise la băncile locale de 6,34 mld. euro, cu 300 milioane de euro sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de luna anterioară scăderea este de circa 80 milioane de euro.

Situaţia s-a deteriorat faţă de luna iulie, când stocul depozitelor atrase de la nerezidenţi marca o scădere anuală de 260 milioane de euro, iar faţă de luna anterioară se înregistra o creştere.

Depozitele străinilor marcaseră o scădere constantă de circa 2 miliarde de euro pe parcursul anilor 2012 şi 2013, dar fenomenul se temperase în primele luni din acest an, chiar cu o creştere uşoară faţă de nivelul din decembrie.

Situaţia a devenit însă mult mai volatilă începând din vară, cu o scădere lunară de 270 milioane de euro în iunie, urmată de o creştere în iulie şi apoi de un nou minus în august. Aceasta arată că situaţia nu este în niciun caz aproape să se stabilizeze.

Acum, depozitele sunt cu mai mult de 100 milioane de euro sub nivelul înregistrat la finalul anului trecut.

Declinul depozitelor atra­se de la nerezidenţi vine pe fondul unui proces mai amplu de dezintermediere financiară, al cărui rezultat a fost reducerea cu 9 mld. euro într-un interval de cinci ani a liniilor de finanţare primite de subsidiarele băncilor străine de la acţionari.

Liniile de finanţare de la băncile-mamă au reprezentat principala formă de susţinere a vânzărilor de credite în perioada de boom economic, dar în ultimii ani grupurile străine, confruntate cu cerinţe de capital şi reglementări mai aspre, au pus o presiune tot mai mare pe subsidiarele locale, forţate să se bazeze mai mult pe fonduri atrase de la clientelă.

Fondurile atrase de la clienţii persoane fizice, cea mai stabilă formă de finanţare locală pentru bănci, au crescut cu echivalentul a 2 mld. euro pe an între 2009 şi 2013, dar în ultima perioadă ritmul de creştere a încetinit, astfel că apare întrebarea în ce măsură vor avea băncile resurse suficiente pentru a susţine o eventuală revigorare a creditării.

Specialiştii BNR atră­geau atenţia în ultimul raport de stabilitate financiară că băncile au rezerve de capital şi lichiditate suficiente pentru a face faţă unor eventuale şocuri din economie, dar trebuie să dea drumul creditării, să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante şi să prevină scăderi abrupte ale bilanţurilor prin repatrierea liniilor de finanţare de la băncile-mamă.

Totuşi, este exclusă o evaporare peste noapte a depozitelor nerezidenţilor datorită maturităţilor mai lungi. Cele mai afectate de procesul de dezintermediere sunt finanţările acordate pe termen scurt, dar şi aici rezervele minime obligatorii la pasivele în valută, care se află încă la un nivel ridicat comparativ cu alte ţări europene, acţionează ca o frână.

Depozitele pe termen mediu şi lung, care ajunseseră la un vârf de 8,6 mld. euro în 2011, au reprezentat în primii ani de criză o formă de finanţare prin care băncile şi-au susţinut filialele locale.

Băncile locale au plătit în primele opt luni 1,6 mld. euro pentru rambursări în contul depozitelor pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor. Suma cuprinde atât plăţi de dobânzi, cât şi rambursări de principal. Serviciul datoriei fusese în aceeaşi perioadă a anului trecut de 2,4 mld. euro.

Tot mai multe bănci străine confruntate cu probleme de lichiditate pe pieţele de origine încearcă însă acum să-şi forţeze filialele din România să se bazeze mai mult pe depozitele atrase de la clienţii locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO