Bănci și Asigurări

Dobanda la titlurile de stat pe sase luni coboara la 6,71%

09.08.2007, 21:28 14

Trezoreria a plasat ieri titluri de stat cu maturitatea la sase luni la un randament mediu de 6,71% pe an, cu 0,12 puncte procentuale mai mic fata de licitatia precedenta.
Cererea din partea investitorilor a fost importanta, totalizand 485 mil. lei (peste 153 mil. euro), pe fondul acumularii de lichiditati excedentare pe piata monetara. Statul nu a plasat insa decat volumul planificat de titluri, in valoare de 100 mil. lei (aproape 32 mil. euro).
Trezoreria a acceptat un randament maxim pentru aceste certificate de 6,79% pe an, sub nivelul dobanzii de politica monetara a BNR, de 7% pe an. Statul beneficiaza astfel de conditiile de lichiditate de pe piata monetara pentru a atrage finantari la costuri reduse. In prezent, dobanzile stationeaza pe piata monetara la niveluri de 4%-5% pe an, pe fondul mentinerii unui usor exces de lei.
In alta ordine de idei, sumele atrase de Trezorerie sunt oricum mici, in conditiile in care bugetul inregistra dupa primele sase luni un deficit minor. De altfel, Trezoreria a respins in trecut integral ofertele de cumparare de titluri de stat, cand randamentele cerute de investitori au fost considerate prea mari, in conditiile in care nu are de acoperit cerinte importante de lichiditati. Totusi, spre sfarsitul anului ar putea sa se acumuleze un necesar de finantari mai important, in conditiile in care Guvernul isi mentine tinta de deficit bugetar de 2,8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO