Bănci și Asigurări

Dobanzile in lei revin la o singura cifra pe piata interbancara. Cum comentati?

Dobanzile in lei revin la o singura cifra pe piata interbancara
19.07.2009, 18:24 24

Ratele dobanzilor in lei de pe piata interbancara ROBOR la trei si sase luni s-au consolidat saptamana trecuta sub pragul de 10% pe an, revenind la o singura cifra pentru prima data din februarie 2008.
Clientii bancilor care au credite in lei indexate la rate ROBOR vor putea beneficia de aceasta reducere la prima actualizare trimestriala a costului creditelor.
In acelasi timp, dobanda overnight a intrat vineri chiar sub nivelul de 7% pe an, pe fondul acumularii unui excedent temporar de lichiditati.
La nivelul intregii saptamani trecute, dobanzile pe o zi s-au situat dupa multa vreme sub rata de 9% a dobanzii de politica monetara, coborand vineri pana la 6,38% pe an.
Acest episod de scadere a dobanzilor s-a regasit si in lunile trecute inaintea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii la BNR, insa de aceasta data reducerea se reflecta si in cazul scadentelor de trei si sase luni.
Evolutia descedenta a dobanzilor s-a consolidat in ciuda prezentei intense a Ministerului Finantelor pe piata pentru atragerea de imprumuturi pe diferite scadente pentru acoperirea necesarului crescut de lichiditati.
Presiunea exercitata de Finante a fost compensata de injectiile de bani realizate de Banca Nationala, care a adus pe piata 10,5 miliarde de lei (circa 2,4 miliarde de euro) numai de la inceputul lunii prin operatiuni repo realizate la dobanda de politica monetara de 9% pe an.
Nevoia de lichiditati a Ministerului Finantelor ar putea fi temperata in momentul in care va intra prima transa de 1,5 miliarde de euro din imprumutul contractat de la Comisia Europeana si care este destinata finantarii deficitului bugetar. De asemenea, vineri a intrat prima transa de 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala, care poate fi folosita la finantarea deficitului.
Nu in ultimul rand, lichiditatea confortabila a pietei ar urma sa fie mentinuta datorita intrarii in vigoare a noilor rate de rezerva minima obligatorie stabilite de BNR: 15% la lei, in scadere cu trei puncte procentuale, respectiv 35% la valuta, in scadere cu cinci puncte procentuale fata de nivelul aplicabil luna trecuta.
Analistii apreciaza ca saptamana aceasta vor fi astfel eliberate pe piata peste doua miliarde de euro, atat in lei, cat si in valuta, ceea ce ar urma sa sustina trendul descedent al dobanzilor, respectiv stabilizarea acestora la o singura cifra in conditiile in care si rata inflatiei a coborat sub 6% pe an.
Ramane de vazut cat va dura pana cand noile niveluri de dobanzi interbancare se vor reflecta in costurile creditelor si daca va putea fi evitat un nou episod de crestere avand in vedere necesarul Ministerului Finantelor pentru a acoperi un deficit bugetar din ce in ce mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO