Bănci și Asigurări

Dupa 4 ani de mandat, Weiss lasa RBS cu un profit de 22,6 mil. euro

Dupa 4 ani de mandat, Weiss lasa RBS cu un profit de 22,6 mil. euro

Peter Weiss isi incheie mandatul de patru ani in Romania. In locul lui va veni Johan Gabriels de la filiala din Belgia

14.09.2009, 00:00 51

RBS Bank Romania, filiala locala a grupului britanic care ainclus-o pe lista vanzarilor la inceputul anului, dar n-a gasitcumparator, a obtinut in primul semestru un profit net de 22,6 mil.euro dupa standardele romanesti de contabilitate, realizand uncastig mult mai mare decat jucatori din top 10 dupa active.

La 30 iunie banca inregistra active de 1,97 mld. euro, ceea ceinseamna ca ii revine o cota de piata de circa 2,5%, la circajumatate de punct procentual in urma ocupantei locului 10, INGBank.

Cu aceste rezultate isi incheie mandatul olandezul Peter Weiss,50 de ani, care conduce institutia de credit de patru ani, de candaceasta facea parte din grupul ABN Amro. Cand a venit in Romania,in vara lui 2005, banca avea o cota de piata de 4,9% si era in top10 dupa active. Pozitia bancii in clasamentul activelor a slabit inconditiile in care piata de retail a explodat, dar ABN Amro acontinuat sa se concentreze pe corporate, afacerile lansate pe zonade consumer ramanand la un volum limitat, fara investitiisemnificative in reteaua teritoriala. Weiss urmeaza sa preiafunctia de director general al RBS Grecia, unde a lucrat si inaintesa ocupe functia de la Bucuresti, in timp ce in locul sau a fostnumit Johan Gabriels, care isi va prelua postul din octombrie, infunctie de obtinerea autorizatiei din partea BNR. Noul sef desemnatal bancii vine de la subsidiara RBS din Belgia.

El a lucrat in companii precum fosta Arthur Andersen, Mars(Olanda, Rusia, Franta), PepsiCo (Franta, Italia, Spania),CapitalOne (Statele Unite, Marea Britanie) si RBS, avand experientamai ales in domeniul managementului financiar.

Profitul RBS Bank Romania pe semestrul I este cu 35% mai maredecat cel raportat tot in RAS catre autoritatile fiscale pentruintreg anul trecut. Una din sursele majore de castig ar putea fitranzactiile financiare realizate pe seama volatilitatii dobanzilordin prima jumatate a anului si intr-o anumita masura si a cursuluide schimb leu/euro. RBS este un jucator important pe piatafinanciara, fiind si dealer primar la titlurile de stat.

Weiss afirma la inceputul acestui an ca produsele financiare alebancii ii asigura o pozitie de top pe piata derivatelor, fiindintermediarul cu cel mai mare volum tranzactionat pe piatainstrumentelor cu venit fix.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland a preluat in 2008 bancalocala de la ABN Amro, in cadrul unei tranzactii internationale,iar din toamna trecuta si-a adus propriul brand pe piataromaneasca. ABN Amro era prezenta in Romania de la jumatatea anilor'90, avand o pozitie puternica pe zona clientilor corporativi.

La inceputul acestui an, RBS a pus subsidiara locala pe listafilialelor scoase la vanzare, in cadrul unui plan de restructurarea operatiunilor, dupa ce in 2008 grupul se confruntase cu pierderirecord si avusese nevoie de sprijinul masiv al guvernului britanicpentru a ramane pe linia de plutire. In august, grupul a renuntatla procedurile de vanzare, considerand ca preturile oferite deinvestitorii interesati nu reflectau valoarea businessului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO