Bănci și Asigurări

Erste Bank: Activele bancare romanesti se vor tripla

17.01.2008, 17:47 23

Piata bancara romaneasca va inregistra in anii urmatori cea mai rapida expansiune comparativ cu celelalte piete din regiunea Europei de Sud-Est.
"Activele totale din sistemul bancar romanesc vor creste de peste trei ori pana in 2011, in timp ce in Serbia se va inre-gistra o dublare", estimeaza Rainer Munz, seful departamentului de cercetare si dezvoltare al Erste Bank.
Sistemul bancar romanesc era inca de la sfarsitul anului 2006 cel mai mare dintre pietele din regiunea Europei de Sud-Est, iar activele se vor apropia de 170 de miliarde de euro pana in 2011. La jumatatea anului trecut activele totale din sistemul bancar romanesc se ridicau la 190 de miliarde de lei (peste 59 de miliarde de euro), potrivit datelor BNR.
In cazul Romaniei, potentialul de crestere vine si din numarul mare de persoane care nu au inca relatii cu bancile comerciale.
Munz considera ca 9,9 milioane de romani nu au fost inca bancarizati, in timp ce doar 8,4 milioane colaboreaza cu o banca.
Doar piata din Ucraina are un potential mai mare din acest punct de vedere, cu o populatie de 19 milioane de persoane inca nebancarizate.
Munz remarca ponderea inca scazuta a creditului acordat sectorului nefinanciar in Produsul Intern Brut (PIB), considerand ca exista inca mult potential de crestere pe pietele din Europa Centrala si de Est. In Romania, ponderea acestor credite se apropie de 30% din PIB, fata de aproape 40% in Polonia si Slovacia si circa 115% in zona euro.
Desi creditul acordat sectorului nefinanciar in Romania a inregistrat si in 2007 cel mai rapid ritm de crestere dintre pietele din regiune, suma totala raportata la numarul de locuitori ramane inca modesta. Potrivit estimarilor austriecilor, la sfarsitul lui 2007 creditul pe cap de locuitor ar fi ajuns la 1.800 de euro, Romania fiind astfel in aceeasi liga cu Serbia si Ucraina.
In Polonia, una dintre cele mai mari piete din regiune, creditul mediu pe cap de locuitor este de 3.100 de euro, in timp ce in Austria media este de 46.000 de euro.
"Piete de retail din Europa Centrala si de Est promit un potential solid de crestere", concluzioneaza Munz, luand in calcul gradul inca redus al intermedierii financiare (ponderea creditului in PIB) de pe aceste piete si ponderea importanta a populatiei nebancarizate.
Fritz Mostboeck, analistul-sef al Erste Bank, considera de altfel ca pietele emergente din regiune se afla in prezent sub o presiune nejustificata, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale. El subliniaza ca actuala criza este una "de incredere" si in cazul tarilor din Europa Centrala si de Est si nu este sutinuta de fundamentele economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO