Bănci și Asigurări

Euro prinde viteza la vale

12.03.2007, 18:18 16

Euro ar putea sa inregistreze noi scaderi in fata leului saptamana aceasta, dupa ce ultimele sedinte au adus scaderi sensibile de cotatii pe toate pietele emergente din regiune.
BNR a calculat vineri un curs de 3,3761 lei, cu 0,31 bani mai putin decat in ziua anterioara. Comparativ cu inceputul saptamanii, euro este acum mai slab cu 2,45 bani, respectiv 0,7%. Euro nu mai atinsese niveluri atat de scazute din 8 februarie. Dolarul a pierdut 0,11 bani, coborand la 2,5675 lei.
Piata valutara interbancara a ramas calma si in ultima zi a saptamanii trecute. Euro a oscilat cea mai mare parte a zilei in jurul nivelului de 3,3750/3,3770 lei, unde coborase inca din sedinta de tranzactionare de joi. Spre sfarsitul zilei au aparut insa in piata ordine agresive de vanzare din partea jucatorilor nerezidenti, care au reactionat la publicarea unor date privind economia americana.
Astfel, euro era cotat la inchiderea pietei la 3,37/3,3750 lei. In a doua jumatate a saptamanii trecute leul a castigat constant teren in fata euro, pe fondul unor volume moderate de tranzactionare. Revenirea monedei locale s-a produs pe fondul unei piete calme. Leul s-a miscat din nou in tandem cu monedele de pe pietele vecine. Zlotul polonez a castigat saptamana trecuta aproape 0,8% in fata euro, cotatiile coborand pana la 3,88 zloti/euro. Forintul maghiar a recuperat chiar mai mult teren, cotatiile coborand la 251 forinti/euro, cu 1,4% sub nivelul de la inceputul saptamanii. Totusi, la nivel mondial apetitul pentru risc se diminueaza, dupa ce corectiile din ultimele saptamani au reamintit investitorilor ca aceste plasamente pot aduce si surprize neplacute.
Pe piata monetara dobanzile s-au mentinut la niveluri apropiate de 8%, inclusiv pentru scadentele mici. Bancile plaseaza acum leii in exces in conturile de rezerve minime deschise la BNR, pentru a-si indeplini in prima parte a perioadei de constituire aceste cerinte.
Pe de alta parte, Ministerul Finantelor are programata pentru astazi o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea de un an. Plafonul anuntat de Finante este de 300 de milioane de lei (aproape 89 de milioane de euro).
La inceputul lunii, ministerul vanduse obligatiuni pe cinci ani, in valoare de 1,5 miliarde de lei, la un nivel mediu al randamentului de 7,03% pe an. La toate licitatiile organizate de la inceputul anului Finantele nu au atras decat sumele anuntate initial, desi cererea din partea investitorilor a depasit semnificativ oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO