Bănci și Asigurări

Eurobank, proprietarul Bancpost, a înregistrat la nouă luni pierderi de 92,5 mil. euro în România

Eurobank, proprietarul Bancpost, a înregistrat la nouă...

Autor: Anca Dumitrescu

09.11.2014, 22:03 691

În trimestrul al treilea, instituţia financiară elenă a înregistrat pierderi nete în valoare de 77,6 milioane de euro, după pierderi de 10,8 milioane de euro în trimestrul al doilea. Pierderile din trimestrele doi şi trei sunt calculate înainte de deducerea elementelor excepţionale.

În primul trimestru al acestui an, Eurobank a consemnat pierderi nete de 4,1 milioane de euro.

Banca a raportat pentru trimestrul al treilea pe piaţa românească pierderi înainte de taxe şi elemente minoritare în valoare de 88,8 milioane de euro, după un rezultat negativ de 16,2 milioane de euro în trimestrul anterior şi de 2,1 milioane de euro în primul trimestru.

Eurobank a încheiat primele nouă luni din 2013 cu pierderi înainte de taxe şi elemente minoritare de 26,1 milioane de euro. Instituţia financiară nu a raportat anul trecut date referitoare la rezultatele obţinute în trimestrul al treilea în România.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul lunii septembrie la 3,38 miliarde de euro, în scădere de la 3,46 miliarde de euro la sfârşitul primului semestru. În decembrie 2013, activele se ridicau la 3,85 miliarde de euro.

Soldul brut al creditelor a scăzut în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent cu 2,7%, de la 2,62 miliarde de euro la 2,55 miliarde de euro. Comparativ cu sfârşitul anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 6%, de la 2,71 miliarde de euro.

Banca înregistra la sfârşitul trimestrului al treilea credite cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile în valoare de 822 milioane de euro, în urcare de la 820 milioane de euro la sfârşitul lunii iunie. În decembrie 2013, aceste credite se ridicau la 758 milioane de euro.

Portofoliul de depozite al Eurobank pe piaţa românească era la sfârşitul lunii septembrie de 1,87 miliarde de euro, faţă de 1,89 miliarde de euro în luna iunie şi 1,87 miliarde euro în decembrie 2013.

Banca a înregistrat în trimestrul al treilea, în România, cheltuieli operaţionale de 27 milioane de euro, apropiate de nivelul de 26,8 milioane de euro în trimestrul precedent.

Eurobank, a treia mare instituţie de credit din Grecia, a avut în trimestrul al treilea pierderi nete în valoare de 186,6 milioane de euro, după un rezultat negativ de 301,1 milioane de euro în trimestrul anterior.

Banca elenă a constituit în trimestrul al treilea provizioane de 558 de milioane de euro, după 414 milioane de euro în trimestrul al doilea, pentru a-şi consolida portofoliul de active şi a îmbunătăţi acoperirea creditelor neperformante. Astfel, provizioanele acumulate au atins 9,2 miliarde de euro la sfârşitul trimestrului al treilea, reprezentând 17,7% din totalul împrumuturilor.

Potrivit testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank se află printre cele 25 de instituţii de credit din Europa care nu s-au încadrat în cerinţele minime de capital. Astfel, în scenariul macroeconomic de bază în termeni statici, EFG Eurobank avea o rată de adecvare a capitalului de rang 1 de 2%, ceea ce ar fi cerut o majorare de capital de 2,28 miliarde euro.

În urma majorării de capital de 2,9 miliarde euro realizată în acest an, rezultă un "excedent" de 582 de milioane euro.

Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO