Bănci și Asigurări

Finantele amana publicarea calendarului pentru titlurile de stat

11.01.2005, 00:00 21

Ministerul Finantelor Publice nu a publicat pana la acest moment calendarul emisiunilor de titluri de stat pe piata financiara interna, necesare pentru acoperirea deficitului bugetar.
In plus, Ministerul a anuntat ieri ca renunta la emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen.
"O explicatie pentru faptul ca nu au emis pana la aceasta ora programul pentru luna ianuarie este aceea ca nivelul incasarilor la buget este foarte bun, acoperind nevoile. La origine se afla insa si unele dificultati tehnice, nefiind vorba de o actiune deliberata. Este
posibil ca in februarie sa vedem mai multe serii de licitatii, suma atrasa urmand sa creasca simtitor, in conditiile in care nevoile de finantare a deficitului bugetar vor fi mai mari ca urmare a faptului ca veniturile bugetare vor scadea semnificativ in primele luni dupa introducerea noului sistem de impozitare", apreciaza Liviu Olaru, senoir dealer la ABN Amro.
Astfel, este de asteptat ca Finantele sa nu mai organizeze licitatii in luna ianuarie, pentru ca in februarie sa atraga un volum considerabil, de pana la 5.000 de miliarde de lei.
In ultimele luni ale anului trecut Finantele au organizat cate trei licitatii, dintre care doua cu valori de 500 de miliarde de lei si una de o suta de miliarde de lei, insa niciodata nu a realizat nivelul planificat. Avand in vedere ca in luna ianurie incasarile la buget se realizeaza pe sistemul fiscal vechi, oferta Finantelor pe aceasta luna ar fi fost de asemenea modica.
Volumul mic al achizitiilor de pe piata din ultimele luni ale anului trecut a permis insa Finantelor sa impuna un ritm accentuat de reducere a dobanzilor. Astfel, dobanda a coborat la titlurile cu scadenta la doi ani pana la 11,49% pe an. La scadenta de trei ani, ultimele titluri plasate la licitatia din noiembrie aveau un randament de 10,9% pe an.
"Exista o diferenta intre dobanda compusa provenita din instrumentele bancii centrale si cea oferita de Ministerul Finantelor, prima fiind mult mai atractiva. La dobanzile oferite de Finante, nu suntem interesati sa achizitionam titluri de stat. Nu mai avem in stoc decat titluri mai vechi", a declarat Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank Romania.
Valoare titlurilor de stat aflate in afara sistemului bancar a inregistrat in luna noiembrie o stagnare, dupa ce in octombrie scazuse simtitor comparativ cu septembrie. Astfel, titlurile de stat in lei totalizau la sfarsitul lui noiembrie 65.084 de miliarde de lei (1.668 de milioane de euro), in crestere cu 1% fata de luna precedenta. Comparativ cu luna ianuaie, volumul acestora a crescut cu 59%. Obligasiunile denominate in valuta au inregistrat o scadere de 2,2%, pana la 116 milioane de euro. Fata de inceputul lui 2004, volumul lor marcheaza o scadere de 23%.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO