Bănci și Asigurări

Finantele atrag 500 mil. euro in martie

26.02.2007, 17:54 14

Ministerul Finantelor va imprumuta in martie 1,8 miliarde de lei (echivalentul a 532 de milioane de euro) de pe piata interna, prim emisiuni de titluri de stat.
Luna viitoare Finantele vor emite obligatiuni de tip benchmark cu maturitatea de cinci ani in valoare de 1,5 miliarde de lei (aproximativ 444 de milioane de euro). Acestea vor fi primele obligatiuni pe cinci ani emise de stat din toamna lui 2005. In ianuarie, Finantele vandusera obligatiuni pe trei ani in valoare de un miliard de lei. Prin emisiunea de luna viitoare, curba de randamente pe care statul incearca sa o construiasca va fi prelungita usor. Oricum, piata mai are de asteptat pana la consolidarea unor curbe de randamente pentru termenele lungi, de 10-15 ani. Bancile resimt de altfel din plin lipsa unor repere de pret pentru aceste scandente, in conditiile in care clientii cer perioade tot mai lungi de rambursare la creditele contractate. In zona de retail creditele imobiliare au ajuns deja la perioade de rambursare de 30 de ani (sub presiunea normelor BNR care limiteaza ponderea ratei in veniturile nete ale debitorului), iar pe zona de corporate incepe de asemenea sa se simta presiune pentru prelungirea scadentelor, care au urcat spre 10-15 ani pentru creditele de investitii.
In martie, Finantele vor mai vinde si certificate de stat cu discount, cu scadenta de un an. Valoarea programata a emisiunii este de 300 de milioane de lei (89 milioane de euro). Statul a mai vandut anul acesta certificate de trezorerie, insa cu scadente de sase luni.
La licitatiile derulate de la inceputul anului statul a atras de fiecare data numai suma anuntata prin prospect, desi cererea investitorilor a fost substantiala, depasind de cateva ori oferta. Pe de alta parte, in primele doua luni ale anului Trezoreria a inregistrat sincope de lichiditate, iar Finantele au fost nevoite sa se imprumute direct de la bancile comerciale, atragand depozite pe termene scurte (de la trei zile pana la doua luni). Sumele atrase in urma acestor licitatii sau dobanzile platite nu au fost insa publicate.
Politica de control lejer al lichiditatilor din piata monetara, adoptata de BNR pentru a tempera apetitul speculatorilor straini pentru jocul pe leu, a creat conditii si pentru Finante sa obtina dobanzi bune la sumele atrase. De la inceputul anului, MF a ridicat de pe piata locala aproximativ un miliard de euro, iar dobanzile au oscilat in jurul nivelului de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO