Bănci și Asigurări

Finanţele au vândut obligaţiuni pe şapte ani la un randament sub 5%

Finanţele au vândut obligaţiuni pe şapte ani la un...

Autor: Monica Juganaru

13.01.2014, 19:58 170

Ministerul Finanţelor a atras ieri 560 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă în iunie 2021, pentru care a acceptat să plătească un randament mediu de 4,99% pe an. Investitorii au plasat ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,3 miliarde de lei, de 2,6 ori peste valoarea programată a licitaţiei, de 500 milioane de lei.

Cea mai recentă redeschidere a acestei emisiuni a fost la începutul lunii martie a anului trecut, când ministerul a acceptat să plătească un randament mediu de 6,75% pe an. Obligaţiunile vândute luni fac parte dintr-o emisiune lansată de Finanţe în mai 2011 şi care a fost redeschisă deja de şapte ori.

Următoarea licitaţie din acest an pentru titluri de stat este programată astăzi, pentru oferte necompetitive, la care participanţii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul pe care îl ţintesc. La aceste licitaţii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte. Finanţele vor să atragă astăzi 50 de milioane lei.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna ianuarie licitaţii prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4 miliarde de lei şi 200 de milioane de euro, peste valoarea titlurilor care ajung la scadenţă în această lună, de 2,8 miliarde lei. Trezoreria a îmrumutat deja 2 miliarde de lei de la începutul anului.

Finanţele au împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,5 miliarde de lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,6 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 17% sub valoarea împrumutată în 2012.

Ministerul Finanţelor are de achitat anul acesta 31 miliarde de lei şi circa 1,3 miliarde de euro în contul titlurilor de stat emise pe piaţa internă şi care ajung la scadenţă, sumele fiind mai mici cu peste 20% faţă de cele rambursate anul trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO