Bănci și Asigurări

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: Industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei...

Autor: Mihai Gongoroi

26.11.2019, 15:15 124

Industria bancară se simte mizerabil de peste 10 ani încoace, pentru că nu este măsurabilă şi nu i se oferă importanţa pe care industria de profil o primeşte în alte ţări din Europa sau din lume, a declarat luni Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"Industria bancară se simte mizerabil de peste 10 ani încoace. Pentru că nu este măsurabilă. Industria bancară din România a coborât în ultimii 10 ani de la activitatea sa de 40% total credite în PIB la 26%. Asta ne poziţionează la jumătate din penultima ţară din Europa, care este Bulgaria. Este acesta un rezultat sau un factor generator de percepţie? Eu spun că este un rezultat al neîncrederii (n.r. faţă de bănci) şi impredictibilităţii legislative, al celor 50 de legi (din Parlament privind domeniul bancar). (…) Nu sunt ipocrit când spun că industria bancară, ca în nicio altă ţară din Europa, nu este văzută la nivelul importanţei. Industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă, pentru că devii irelevant în momentul în care ponderea creditării ajunge la 26%", a spus Dănescu la o conferinţă despre dreptul bancar a grupului editorial Universul Juridic.

Potrivit acestuia, percepţia asupra creditării a început să se schimbe din 2010 încoace, după tăierea salariilor bugetarilor, sistemul bancar ajungând să fie privit cu neîncredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO