Bănci și Asigurări

FMI: Exista riscul unei incetiniri abrupte a cresterii economice in 2009

23.04.2008, 19:30 14

Romania s-ar putea confrunta anul viitor cu o incetinire a cresterii economice pana la 4,7% din PIB, in contextul suprapunerii dezechilibrelor macroeconomice existente cu tensiunile financiare internationale, avertizeaza echipa de experti a FMI care tocmai a incheiat o misiune de evaluare la Bucuresti.
"Cresterea economica ar putea incetini in 2009 la mai putin de 5% din PIB, chiar pana la 4,7%, insa exista riscul ca incetinirea sa fie si mai abrupta", a declarat Albert Jaeger, seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
Cat priveste cresterea PIB pe 2008, el prognozeaza un nivel apropiat de 6%.
Oficialul Fondului sustine ca Romania va fi afectata in cele din urma de criza care se propaga la nivel international, atat prin canalul financiar, cat si prin cel comercial.
"Anticipam o incetinire a economiilor avansate din SUA si Europa, ceea ce va afecta si cresterea din Europa Centrala si de Est", a spus Jaeger.
De asemenea, el a avertizat ca finantarea externa, pe langa ca devine tot mai scumpa, va ajunge sa nici nu mai fie disponibila. Previziunile FMI vin in totala contradictie cu evaluarile avansate recent de analistii bancilor locale, care considera ca prognozele venite din afara sunt exagerat de pesimiste.
Jaeger a precizat ca scenariul de baza al FMI pentru Romania vizeaza o "aterizare usoara", insa "pot fi avute in vedere si scenarii mai pesimiste".
"Ne vom uita in perioada urmatoare foarte atent la indicatori precum dinamica creditului sau cererea de consum din import. Daca acestia incetinesc abrupt, vor indica o incetinire si mai mare a economiei anul viitor."
El a admis ca o eventuala incetinire a dinamicii PIB ar atenua presiunile inflationiste si ar ajuta la reglarea deficitului extern, insa a insistat ca va fi in continuare nevoie de politici fiscal adecvate pentru reducerea inflatiei.
Criticile Fondului se concentreaza din nou in zona politicii fiscale, considerand ca veniturile prognozate pentru 2008 sunt exagerat de optimiste. "Apropierea alegerilor implica riscuri fiscale serioase".
Totusi, oficialul FMI a evitat sa se lanseze in critici mai dure, tocmai in contextul dezbaterilor electorale care au inceput deja.
Reprezentantul FMI a cerut Guvernului sa reziste propunerilor legislative care au ca efect reducerea veniturilor sau cresterea cheltuielilor bugetare, cum ar fi reducerea TVA la alimente sau majorari suplimentare de pensii. Romania a inregistrat anul trecut o incetinire a reformelor structurale, element esential pentru mentinerea cresterii economice Cat priveste politica BNR, FMI considera ca banca centrala a raspuns deja la cresterea inflatiei prin majorarea dobanzii. "Ar putea fi necesara o intarire mai mare a politicii monetare", a spus Jaeger. De asemenea, a recomandat Bancii Nationale sa intensifice monitorizarea sistemului financiar.

Recomandarile FMI
Reducerea deficitului bugetar pe 2008 la mai putin de 2% din PIB
Respingerea de catre guvern a initiativelor legislative care ar provoca scaderea veniturilor bugetare sau majorarea cheltuielilor
Adoptarea unui program fiscal pe termen mediu si renuntarea la practica administrarii bugetului "de pe-o zi pe alta"
Infiintarea unui organism fiscal independent care sa furnizeze prognoze independente privind veniturile bugetare si parametrii macroeconomici
Continuarea procesului de intarire a politicii monetare prin cresterea dobanzii BNR
Intensificarea monitorizarii sistemului financiar de catre BNR, inclusiv a lichiditatii si revizuirea coeficientilor de risc aferenti expunerilor fata de sectorul imobiliar
Reluarea reformelor structurale pentru imbunatatirea mediului de afaceri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO