Bănci și Asigurări

FMI pune raul inainte cand cere puteri sporite pentru BNR, spun bancherii

FMI pune raul inainte cand cere puteri sporite pentru BNR, spun bancherii

Valentin Lazea spune ca cerintele Fondului Monetar International privind extinderea prerogativelor BNR au in vedere lentoarea cu care se iau deciziile in sistemul juridic romanesc

07.04.2009, 00:00 37

Cerintele Fondului Monetar International privind mentinerea unui grad mai ridicat pentru nivelul de solvabilitate si puteri sporite pentru BNR in cazul procedurilor de insolventa sunt calibrate pentru cel mai rau scenariu posibil, spun bancherii.

"Se pune raul inainte. Se va vedea dupa ce se vor aplica stress-testele daca vreo banca din sistem nu indeplineste deja criteriul de 10% pentru capitalizare", a comentat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
In cadrul negocierilor, FMI a cerut BNR sa determine necesarul de capital suplimentar pentru bancile comerciale pe baza testelor de stress, astfel incat sa se asigure ca rata de solvabilitate va fi mentinuta peste 10%, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Solvabilitatea este calculata ca raport intre capitalurile proprii ale unei banci si valoarea expunerilor, ajustate cu riscul de nerambursare. Potrivit acordului de la Basel, nivelul minim este de 8%, insa BNR impunea pana la sfarsitul anului 2007 un prag de 12%. De altfel, in decembrie rata de solvabilitate era pe medie in sistem de 12,3%. Oficialii BNR au aratat in ultimul timp ca au cerut mai multor banci care intrasera cu solvabilitatea sub 10% pe fondul deteriorarii portofoliilor de credite sa opereze majorari de capital.
Lazea spune ca rezultatele stress-testului pentru banci trebuie sa fie gata pana la data discutarii acordului de finantare pentru Romania in boardul FMI, programata pentru inceputul lunii mai. Momentan nu se stie daca rezultatele vor fi facute publice.
 
Decizia juridica, prea lenta
Fondul a mai cerut in cadrul negocierilor si puteri sporite pentru BNR in initierea procedurilor de insolventa si lichidare pentru bancile comerciale. Totodata, administratorul special va avea o autoritate extinsa pentru a implementa prompt o serie larga de masuri de restructurare, inclusiv cumparari si preluari, vanzari de active sau transfer de depozite. De asemenea, BNR va avea dreptul sa stabileasca, fara sa mai astepte decizia instantelor judecatoresti privind insolventa, cand o institutie de credit nu mai poate rambursa depozitele atrase, urmand ca plata acestora sa intre in competenta Fondului de Garantare a Depozitelor.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca din sistem, considera de asemenea ca abordarea Fondului Monetar International reflecta luarea in considerare a unui scenariu pesimist, la fel ca si in cazul constructiei bugetare.
FMI a asumat o scadere a economiei cu 4% anul acesta, in conditiile in care Ministerul Finantelor miza initial pe o crestere cu 2,5%. BNR ia in calcul o scadere a economiei cu 1,5% anul acesta, dupa cum a aratat recent viceguvernatorul Cristian Popa intr-un interviu acordat Reuters.
Economistul-sef al BNR considera ca cerintele Fondului reflecta si rezerve fata de rapiditatea cu care se pot lua decizii in sistemul judiciar. "Se are in vedere lentoarea cu care se iau deciziile in sistemul juridic romanesc", spune Lazea. El a aratat ca este preferabil sa se ia o decizie rapida, evitandu-se astfel eventuale situatii in care o banca ar ajunge sa "sangereze" un timp indelungat, pana la luarea unei hotarari judecatoresti.
 
Fara graba la adoptarea euro
Devansarea adoptarii euro nu ar fi posibila fara un acord din partea Bancii Centrale Europene (BCE) si nici nu ar fi oportuna, spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Financial Times a citat in editia de duminica un raport confidential al Fondului Monetar International care arata ca noile state membre ale Uniunii Europene ar fi avantajate de o adoptare mai rapida a monedei unice, urmand sa aiba un statut special. "Nu ar fi oportun si nici posibil sa adoptam euro mai devreme. In primul rand, adoptarea nu poate fi facuta fara acordul BCE. Nu este nici oportun cat timp nici criteriile nominale si nici cele reale nu sunt indeplinite. Riscul e ca nu mai ai politica monetara proprie, dobanda este fixata de la Frankfurt (sediul central al BCE, n. red.). Daca ai inflatie de 6,9% si dobanda de 1,25% pe an, e clar ca nu poti sa tii in frau inflatia", comenteaza Lazea. Potrivit raportului, adoptarea euro ar elimina problema indatorarii puternice in valuta din aceste economii.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO