Bănci și Asigurări

Grecii de la Bancpost mai aduc 50 mil. euro la capital

09.11.2005, 18:01 13

Bancpost, care a urcat pe locul al cincilea in topul activelor bancare la sfarsitul lunii septembrie, potrivit datelor BNR, incepe pregatirile pentru realuarea creditarii in valuta, in conditiile in care actionarii sai ar urma sa aprobe pe 23 noiembrie majorarea capitalului social cu echivalentul a 12,5 milioane de euro, la care se vor adauga prime de emisiune aferente actiunilor noi pana la nivelul a 80 milioane de euro.

Potrivit convocatorului AGA, actionarii existenti vor putea subscrie 250.480.000 de actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,18 lei fiecare. Pretul de subscriere ar urma insa sa fie de 1,14 lei (0,3 euro), diferenta fata de valoarea nominala fiind considerata prima de emisiune.

Operatiunea ar urma sa se incheie pana in februarie 2006.

Cea mai mare suma - 50,16 milioane de euro - va fi adusa de actionarul majoritar, grupul bancar elen EFG Eurobank, care detine din vara care a trecut circa 62,7% din actiunile Bancpost.

BERD si IFC, intrate in actionariatul Bancpost in toamna lui 2004, prin conversia unor imprumuturi, detin participatii de cate 7,28% din banca, ceilalti actionari fiind SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, cu cate 5,1339% din capital, si mai multi actionari persoane fizice care cumuleaza 2,1561 din actiunile Bancpost.

In luna iulie a acestui an, Eurobank a incheiat tranzactia prin care a cumparat de la General Electric Capital Corporation participatia de 7,4762% pe care compania o detinea la capitalul bancii romanesti. Astfel, grecii si-au majorat pachetul de actiuni de la 55,3% la 62,7%, dupa ce in toamna lui 2004 cumparasera si pachetul de actiuni de 5,13% detinut de SIF Muntenia, conform strategiei de consolidare a pozitiei majoritare in Bancpost. Anul viitor, Eurobank intentioneaza sa achizitioneze si pachetele aflate in portofoliile BERD si IFC.

In urma operatiunii de majorare prin subscrierea de actiuni noi, capitalul social al bancii va ajunge la 201,8 milioane de lei (55,3 milioane de euro). In aceste conditii, Bancpost va iesi de sub restrictia impusa de BNR la sfarsitul lunii septembrie, cand creditarea in valuta a fost conditionata de incadrarea soldului finantarilor acordate in moneda straina in limita a de trei ori valoarea fondurilor proprii ale unei banci.

Din aceasta cauza, Bancpost a lansat pe parcursul lunii octombrie oferte de credite in lei, la dobanzi similare celor la creditele in valuta, promovate printr-o campanie publicitara.

In sedinta programata pe 23 noiembrie, actionarii bancii vor discuta si planul de afaceri pe perioada 2006-2008, precum si bugetul pentru anul 2006.

Pe ordinea de zi mai este prevazuta o modificare in componenta Consiliului de Administratie.

La sfarsitul lunii septembrie, Bancpost inregistra active de circa 1,5 miliarde de euro, nivel aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit de 12 milioane de euro. Soldul creditelor acordate era la data respectiva de circa 700 milioane de euro.

In paralel cu majorarea constanta a pachetului de actiuni Bancpost, grecii de la Eurobank se afla in plin proces de constructie a unui grup financiar in jurul bancii, in prima jumatate a acestui an fiind deschise trei subsidiare - EFG Eurobank Leasing, EFG Asset Management, specializata in administrarea de active, si EFG Properties - companie imobiliara. De asemenea, Eurobank a preluat in primavara firma de brokeraj Capital Securities, rebotezata cu numele EFG Securities. Pana la inceputul anului viitor, EFG intentioneaza sa infiinteze si un fond mutual, folosindu-si experienta de pe piata elena.

Eurobank s-a inscris si in cursa pentru privatizarea CEC, avansand, potrivit unor surse de pe piata bancara, cea mai buna oferta preliminara, de 300 milioane de euro pentru preluarea bancii de economii.



Actiuni noi de 16,4 mil. euro pentru SIF-uri

Cele patru societati de investitii financiare (SIF) care au ramas actionare la Bancpost sunt chemate sa aduca impreuna 16,4 milioane de euro la majorarea de capital petru a-si mentine cota detinuta la capitalul social al bancii. SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia detin fiecare cate 5,13% din actiunile Bancpost. SIF Muntenia a ales anul trecut sa-si vanda actiunile in urma unei oferte a Eurobank adresata tuturor celor cinci SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO