Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR tine azi dealerii pe jar

26.03.2007, 19:28 10

Piata este din nou divizata inainte de sedinta de astazi a BNR pe probleme de politica monetara, numeroase opinii ale analistilor indicand asteptari privind o reducere a rezervelor minime, insa nu este exclusa nici o noua scadere a dobanzii.
Analistii diferitelor banci iau in calcul diferite scenarii, inclusiv mentinerea actualelor conditii. Astazi are loc a doua sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR pe 2007, la mai putin de doua luni de la precedenta.
Intre timp, leul a continuat sa se aprecieze in ciuda scaderii de dobanda din 9 februarie, de la 8,75% la 8%, inflatia a continuat sa scada, in ciuda temerilor privind un posibil impact negativ al majorarii cheltuielilor bugetare in decembrie, iar dobanzile efective de pe piata au crescut in urma scaderii lichiditatii. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat ca a fost vorba in mare parte de transferuri de bani pe hartie, precum emiterea de titluri de proprietate sau majorarea de capital de la CEC, si nu de cheltuieli propriu-zise care sa fi aruncat lichiditati pe piata.
Niciunul dintre analistii chestionati de ZF nu crede in posibilitatea ca BNR sa combine reducerea dobanzii de politica monetara cu diminuarea rezervelor minime obligatorii. In urma cu o luna, BNR a reusit sa surprinda piata, cu o micsorare soc a dobanzii de politica monetara, fara insa a modifica nivelul rezervelor.
De altfel, in ultimele trei trimestre BNR nu a operat nicio modificare in ceea ce priveste rezervele minime, dupa ce in iunie trecut majorase ratele pentru rezervele in lei.
Nivelul ridicat al rezervelor, in special la valuta (40% din sursele atrase) este principalul motiv de disconfort al bancherilor, mai ales prin prisma concurentei cu jucatori externi, analistii vorbind despre o posibila scadere inainte de sedinta a BNR.
Florian Libocor, analistul pe probleme macroeconomice al BRD-SocGen, considera ca BNR ar trebui sa reduca astazi rezervele minime obligatorii.
"Este absolut necesara o redimensionare a componentei neortodoxe a politicii monetare", spune Libocor. In opinia lui, ar fi "rational" ca BNR sa reduca cu cate cinci puncte procentuale ratele de constituire ale rezervelor minime, atat la lei cat si la valuta.
In prezent, rezervele minime la lei sunt de 20% (pentru sursele atrase pe perioade de pana la doi ani), in timp ce la valuta rata este de 40% din sursele atrase, indiferent de scadenta.
In ceea ce priveste dobanda de politica monetara, analistul BRD-SocGen nu se asteapta sa vedem modificari, cel putin pana pe 2 mai, cand este programata urmatoarea sedinta a BNR.
Libocor apreciaza ca in fundamentarea deciziilor, BNR o sa acorde o importanta limitata situatiei existente pe piata monetara, unde dobanzile au crescut vertiginos saptamana trecuta, pe fondul lipsei lichiditatilor.
O decizie asemanatoare vede si Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza macroeconomica al Raiffeisen Bank, care considera improbabila o reducere a dobanzii.
"Ma astept ca banca centrala sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara, la nivelul de 8% pe an, la aceasta sedinta. Totusi, nu este exclus sa vedem o micsorare a rezervelor minime obligatorii", apreciaza Dumitru.
El noteaza ca eficienta acestui instrument s-a deteriorat in ultimele trimestre, in conditiile in care multe banci locale au exportat portofolii de credite catre actionarii lor din strainatate. De altfel, si oficialii BNR au admis inca din toamna trecuta ca eficienta masurilor "neortodoxe" a scazut in timp. De la sfarsitul anului trecut, BNR a renuntat pe rand la plafonul de 300% din capitalurile proprii impus bancilor pentru creditele in valuta, iar mai recent a eliminat si restrictiile privind gradul de indatorare al persoanelor fizice.
De asemenea, FMI a aratat la ultima evaluare ca BNR ar trebui sa se bazeze pe dobanda daca vrea sa influenteze cererea de credite, in conditiile in care eficienta altor masuri scade constant.
Dumitru apreciaza ca decizia privind relaxarea conditiilor de creditare ale persoanelor fizice ar putea sa duca la aparitia unui nou "boom" al creditului, in conditiile in care bancile comerciale ar putea sa accepte niveluri mai inalte de indatorare ale clientilor decat cele impuse de banca centrala. In aceste conditii, el se asteapta ca BNR sa opteze pentru o reducere graduala a rezervelor minime, decat sa le coboare rapid.
Ceva mai moderat, Bogdan Mihoc, director piete financiare la HVB-Tiriac Bank, nu asteapta nicio modificare a politicii monetare.
"Ma astept ca BNR sa lase neschimbate conditiile de politica monetara", spune Mihoc. O scadere a dobanzii ar fi inoportuna, mai ales dupa ce ultimele sedinte de tranzactionare au aratat ca leul poate pierde rapid teren, ca reactie la aparitia unor stiri negative.
In piata exista totusi si asteptari privind o noua reducere a dobanzii de politica monetara, dupa sedinta de astazi.
"Vedem probabila o reducere a dobanzii cu 25 de puncte de baza, cu riscul ca amplitudinea miscarii sa fie de 50 de puncte de baza", spune Florin Citu, economistul-sef al ING Bank.
In opinia lui, evolutia buna a inflatiei din ultimele doua luni va determina banca centrala sa ia o asemenea decizie.
Citu spune ca este posibil ca proiectia de inflatie a BNR pe intregul an sa arate o evolutie mai buna decat cea anuntata la inceputul anului (inflatia ar trebui sa ajunga la 4,6% in decembrie), ceea ce ar fi un argument puternic pentru o asemenea decizie. BNR va prezenta un nou raport asupra inflatiei (care contine si o proiectie pe urmatoarele opt trimestre) dupa sedinta de politica monetara din 2 mai.
Pe de alta parte, economistul-sef al ING se asteapta ca BNR sa reactioneze si la miscarea de apreciere a leului din ultimele saptamani, ceea ce ar justifica de asemenea o micsorare a dobanzii.
O reducere a rezervelor minime obligatorii nu poate fi exclusa, apreciaza Citu, desi vede putin probabila o asemenea miscare.
"Nu cred ca pot sa reduca dobanda si rezervele in paralel, ar fi un mesaj prea puternic", spune el. In orice caz, o reducere ar putea fi operata numai pentru rezervele minime la lei, care ar putea fi coborate cu patru puncte procentuale, la 16% (nivelul de la care au fost ridicate in vara lui 2006).
In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii la valuta, Citu considera ca o decizie de reducere este mai greu de implementat, intrucat aceasta ar avea un impact direct asupra rezervelor valutare ale BNR.
Iar o scadere a acestora ar fi periculoasa, in conditiile in care gradul de acoperire al importurilor a inceput deja sa scada, iar deficitul comercial este inca in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO