Bănci și Asigurări

IFN-urile vor raporta trimestrial la BNR situatia clasificarii creditelor

22.03.2007, 19:41 212

Institutiile financiare nebancare (IFN) vor raporta trimestrial la BNR situatia clasificarii creditelor si a necesarului de provizioane specifice de risc de credit.
Potrivit unei norme pentru aplicarea Regulamentului privind clasificarea creditelor si constituirea de provizioane, IFN-urile vor constitui provizioane pentru acoperirea riscului de credit pe mai multe transe, in functie de calitatea creditului.
Astfel, pentru creditele standard (fara intarzieri la plata) necesarul de provizionare va fi zero, in timp ce pentru imprumuturile clasificate in categoria pierdere, se vor constitui provizioane in proportie de 100%.
Potrivit Regulamentului privind clasificarea creditelor aparut la inceputul acestei saptamani in Monitorul Oficial (care il modifica pe cel din 2005), IFN-urile vor clasifica imprumuturile in functie de perioada de intarziere la plata a ratelor, respectiv daca s-au initiat proceduri judiciare.
Bancile vor lua in considerare, la incadrarea creditelor, pe langa aceste criterii si performanta financiara a debitorului.
Astfel, in categoria standard vor fi incluse numai creditele la care intarzierile la plata ratelor sunt mai mici de 15 zile. Pentru intarzieri intre 16-30 de zile, creditele se includ in categoria "in observatie", respectiv in "substandard", pentru intarzieri intre 31 si 60 de zile.
In cazul in care restantele sunt cuprinse intre 61 si 90 de zile imprumutul se include in categoria "indoielnic", fiind trecut pe "pierdere" daca restantele depasesc aceasta limita.
In cazul in care au fost declansate proceduri judiciare, creditul se trece direct in categoria "pierdere". In functie de categoria in care este inclus creditul, coeficientii de constituire a provizioanelor merg de la 0 (standard) la 0,05 (in observatie), 0,2 (substandard), 0,5 (indoielnic) si 1 (pierdere).
Atat bancile, cat si IFN-urile trebuie sa intocmeasca norme interne, care vor fi supuse aprobarii BNR.
Noul Regulament, ca si normele pentru aplicare acestuia intra in vigoare la 3 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv la jumatatea lunii iunie.
Firmele de leasing, societatile de credit si celelalte institutii financiare nebancare (IFN), exceptand fondurile de garantare, vor aplica normele BNR privind clasificarea si provizionarea creditelor, potrivit unui regulament aprobat de banca centrala si publicat, luni, in Monitorul Oficial.
Institutiile financiare nebancare sunt companii nonbancare, care acorda credite de consum, finantari in leasing sau alte tipuri de credite, pentru care autoritatile au adoptat in 2006 reglementari speciale.
La sfarsitul anului 2005, institutiile financiare nebancare au raportat un sold al creditelor acordate de 9,3 miliarde lei, cu 52,7% peste decembrie 2004. Soldul creditelor IFN reprezenta 9,3% din imprumuturile acordate de sectorul bancar.
Aproximativ 55% din finantari au provenit de la IFN aflate in proprietatea a 13 banci comerciale, care concentreaza 88% din capitalul institutiilor financiare nebancare. BNR nu a publicat pana la acest moment informatii mai recente privind activitatea IFN-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO