Bănci și Asigurări

In sfarsit concentrare: din trei banci va rezulta una singura

05.10.2005, 17:57 14

O fuziune de proportii si intrarea unui nou jucator sunt principalele evenimente cu influenta asupra pietei bancare in perioada de vara-toamna a acestui an. Tot de curand a aparut pe piata o noua marca: cea a grupului ungar OTP, care a finalizat procedurile de schimbare a numelui bancii RoBank, preluata in urma cu un an.

Clasamentul celor mai puternice banci dupa valoarea activelor este pe cale sa se schimbe chiar in zona superioara o data cu incheierea fuziunii dintre HVB si Banca Tiriac, noua entitate ocupand confortabil pozitia a patra, intre Raiffeisen Bank si ABN Amro.

Este primul proces de fuziune propriu-zis care are loc pe piata bancara autohtona, singura operatiune relativ asemanatoare fiind inglobarea de catre BCR a unei parti din fosta Bancorex la sfarsitul anilor ''90.

In principiu, combinarea activitatilor realizate de HVB cu cele ale Bancii Tiriac nu ridica probleme datorita complementaritatii structurale a celor doua banci. HVB va avea astfel acces la o retea extinsa de 62 de unitati, precum si la un portofoliu important de clienti si produse din zona de retail, in timp ce Banca Tiriac va putea beneficia de experienta HVB in domeniul serviciilor de trezorerie si in general al celor dedicate clientilor companii.

Primele miscari au avut loc la nivelul managementului celor doua banci, in pregatirea integrarii, fiecare trimitandu-si directorul financiar in boardul celeilalte. Avand in vedere ca HVB detine o retea restransa de sucursale, nu ar trebui sa apara probleme de restructurare in urma fuziunii, perspectiva fiind doar de accelerare a cresterii. Cel putin in conditiile actuale, noua banca ar urma sa fie denumita HVB-Tiriac, procesul de integrare fiind estimat a se incheia cel mai tarziu in prima jumatate a anului viitor.

Dincolo de faptul ca este prima fuziune bancara privata de pe piata, tranzactia este aparte si prin structura. Astfel, la inceputul verii, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), care coordoneaza operatiunile grupului german HVB in Europa Centrala si de Est, a semnat cu cele doua entitati prin care omul de afaceri Ion Tiriac controleaza Banca Tiriac un acord potrivit caruia BA-CA preia 50% plus o actiune in Banca Tiriac, in timp ce entitatile controlate de Ion Tiriac detin 50% minus o actiune in HVB Romania. Structura a fost obtinuta prin vanzare si schimb de actiuni. Dupa fuzionarea celor doua banci, BA-CA va continua sa detina pachetul majoritar de 50% plus o actiune si in noua banca si va fi responsabila de coordonarea operatiunilor acesteia. Ceilalti actionari principali vor fi entitatile controlate de Ion Tiriac. De asemenea, actionarii minoritari ai Bancii Tiriac vor deveni, in mod automat, actionari ai noii banci.

Procesul va fi complicat ulterior de integrarea cu activitatile locale ale UniCredit Romania, ca o consecinta a tranzactiei de nivel continental prin care grupul italian UniCredito preia controlul asupra grupului german HVB.

Asa incat consolidarea va continua pe piata bancara romaneasca, rezultand in cele din urma o singura banca in loc de trei, o banca solida care va ameninta pozitia a treia detinuta in prezent de Raiffeisen Bank. Luand in calcul datele de astazi, la momentul respectiv primele cinci banci de pe piata ar urma sa concentreze aproape 65% din activele sistemului bancar.

In ultimii ani s-a tot vorbit despre perspectiva unor astfel de concentrari in conditiile cresterii concurentei, insa primul pas a fost facut de-abia recent, prin fuziunea dintre HVB si Banca Tiriac.

In clasamentul primilor 10 jucatori a intrat din a doua jumatate a lui 2004 Banca Transilvania, care va constitui fara indoiala tinta unor incercari de preluare atat din partea unor banci straine deja prezente pe piata, dar mai ales a celor care vor sa intre si nu vor fi reusit sa castige nici BCR, nici CEC.

De asemenea, doua banci cu capital privat romanesc - Romexterra si Carpatica - se afla intr-un proces de extindere rapida a retelelor de unitati, care ar putea tenta un investitor chiar daca in prezent cotele de piata nu ajung nici macar la 1%.

Tot sub pragul de 1% se afla si OTP Romania, care si-a inscris recent numele la sediile fostei RoBank, insa planurile anuntate indica o crestere agresiva pana la o cota de 5% in urmatorii cinci ani, fara a pune la socoteala participarea la privatizarea CEC sau o alta achizitie. Asadar un potential de concentrare pe piata poate proveni si de la OTP.

Pe de alta parte, sectorul bancar a continuat in aceasta vara sa se extinda in zona de nise, prin aparitia unui al doilea jucator specializat in economisire-creditare pentru domeniul locativ - HVB Banca pentru Locuinte, la un an dupa lansarea proiectului similar al Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Ramane de vazut cum vor face fata aceste institutii concurentei din ce in ce mai puternice a creditelor ipotecare oferite de bancile universale, mai ales in conditiile in care statul tinde sa-si retraga sprijinul prin subventia acordata celor care incheie contracte de economisire-creditare.

In plus, in aceasta toamna ar urma sa fie adoptat de catre Parlament si pachetul legislativ privind bancile ipotecare si piata secundara a creditului ipotecar, care ar urma sa conduca la dezvoltarea unui segment de piata pe care opereaza in prezent cateva societati nebancare care acorda finantari garantate cu ipoteci pentru cumpararea sau constructia de locuinte.



Sistemul bancar in cifre

Bancile cu capital privat romanesc: 4,2% din piata

La jumatatea acestui an, cele sase banci inregistrate la BNR ca avand capital privat majoritar autohton detineau o pondere de numai 4,2% din totalul activelor sistemului bancar, exceptand BCR, care se afla in plin proces de privatizare.

Cea mai importanta pozitia este detinuta de Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3,4%, in timp ce urmatoarea clasata, Romexterra, detine 0,7% din piata.



Ponderea bancilor straine scade temporar sub 60%

Cele 23 de banci cu capital majoritar strain care aveau licenta de la BNR la 30 iunie 2005 detineau 56,3% din activele sistemului bancar, care insumeaza 29,1 miliarde de euro. Ponderea este semnificativ mai mica decat in urma cu un an: cu patru puncte procentuale. Recent a intrat in aceasta categorie si HVB Banca pentru Locuinte, in timp ce Nova Bank are un statut aparte, avand activitatea suspendata si nefiind pusa la socoteala de BNR la calculul activelor.



@Primele trei banci de pe piata concentreaza peste 48% din totalul activelor sistemului.

@Zece banci se situeaza peste pragul de cota de piata de 3%, in timp ce altele patru se lupta sa treaca de la nivelul minim de 1% la cel mai confortabil, de 2%.

@Nu mai putin de 21 de banci se situeaza la mai putin de 1% din piata. Printre acestea figureaza insa cinci sucursale de banci straine si trei banci specializate: Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, care administreaza sisteme de economisire-creditare in domeniul locativ, si Porsche Bank, concentrata pe finantarea achizitiilor de autovehicule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO