Bănci și Asigurări

Industria si serviciile atrag cea mai mare parte din finantarile bancilor

23.01.2004, 00:00 15



Industria si serviciile continua sa atraga cea mai mare parte a finantarilor acordate de bancile romanesti in economia reala, volumul imprumuturilor "inghitite" de aceste doua sectoare detinand peste 80% din total.



In valoare absoluta, bancile acordasera pana la sfarsitul lui noiembrie credite companiilor care desfasoara activitati in aceste sectoare in suma de peste 250.000 miliarde de lei (peste 6,2 miliarde de euro).



Industria si serviciile sunt de fapt doua dintre sectoarele care de anul trecut au inceput sa inregistreze ritmuri de crestere consistente, si tinand cont ca suntem mult in urma comparativ cu ceea ce se intampla in jur previziunile arata o continuare cu un ritm si mai mare al cresterii. De aici si concurenta intre banci de a castiga finantari pentru proiecte de mare anvergura.



Constructiile atrag si ele 4,4% din totalul creditelor acordate in economie, adica 13.986 miliarde de lei. Dezvoltarea sectorului imobiliar si implicit segmentele conexe acestuia a dus la o cerere tot mai mare de finantare din partea companiilor implicate.



Afacerile din domeniul agriculturii, siviculturii si pisciculturii au atras pana la sfarsitul lui noiembrie finantari de 10.375 miliarde de lei, cele din domeniul financiar-bancar (leasing de exemplu) si casele de pensii-12.136 miliarde de lei, in timp ce spre tranzactiile din domeniul sanatatii si al invatamantului s-au indreptat peste 7.500 miliarde de lei.



Cea mai mare parte a imprumuturilor continua sa fie acordate in moneda unica europeana -aproape 38%, in timp ce pe locul doi in preferintele debitorilor fiind dolarul american cu o pondere de 31,8%.



Expunerea mult prea mare pe finantarile in valuta ingrijoreaza din ce in ce mai mult banca centrala mai ales in contextul in care fluctuatiile raportului euro/dolar pe pietele externe duce la o volatilitate destul de ridicata si a raportului de schimb al monedei nationale in raport cu cele doua valute de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO