Bănci și Asigurări

ING: Banca centrala va cobori dobanda la 8,5% abia in ultimul trimestru

20.02.2008, 13:48 22

BNR va cobori dobanda de politica monetara la 8,5% pe an in ultimul trimestru, nu inainte insa de a mai opera o majorare de jumatate de punct procentual in prima parte a anului la 9,5% pe an, considera analistii ING Bank.
Potrivit scenariului lor, inflatia va continua sa urce in lunile urmatoare, ceea ce va justifica un nou pas de intarire a conditiilor monetare. Pana la sfarsitul anului inflatia va incetini insa la 5,4%, creand astfel loc pentru o relaxare a politicii monetare. Chiar si asa, la un nivel de 8,5% pe an, dobanda cheie la leu ar ramane cu un punct peste nivelul la care se gasea in decembrie 2007. In ceea ce priveste evolutia cursului, analistii ING isi mentin scenariul in care euro va urca pana la un varf de 4 lei in primavara, pentru a cobori treptat ulterior pana la 3,55 lei, in decembrie. "Aplatizarea deficitului comercial este un semn bun si intareste viziunea conform careia pentru corectia dezechilibrului extern este nevoie de un curs de schimb mai depreciat. In consecinta, corectia deficitului de cont curent - prin intermediul balantei comerciale - necesita un curs de schimb depreciat la nivelul intregului an 2008", afirma Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank. El considera ca in perioada urmatoare fundamentele economice vor genera presiuni pentru deprecierea leului, insa tendinta jucatorilor de a paria pe deprecierea monedei locale ar putea sa fie temperata de speculatiile privind posibile interventii ale BNR pe piata valutara din ultima perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO