Bănci și Asigurări

Isarescu: Bancile vor avea chiar mai multi lei noi decat au nevoie

08.03.2005, 00:00 21

Orice eventuala temere a bancilor ca nu se vor putea alimenta cu suficienti lei noi, inclusiv pentru bancomate, nu este justificata, afirma Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.


"La nivelul intregului sistem nu se trece de 6% din numerarul total, iar in bancomate nu se afla mai mult de 2%. Majoritatea banilor nu se afla in banci, ci in magazine sau la populatie, asadar n-au cum sa nu se incadreze in plafonul de 25% dintr-un volum potential al masei monetare stabilit pentru alimentarea cu lei noi in primele zile de dupa 1 iulie. De fapt, este mai mult decat au nevoie", sustine Isarescu.


El spune ca fizic nu poate fi grabita inlocuirea intregii cantitati de bani de pe piata, avand in vedere ca e vorba de un volum de numerar foarte mare, iar viteza medie de rotatie a banilor este de maximum 3-4 ori pe an.


Potrivit circularei privind denominarea, emisa recent de banca centrala, pentru sumele in lei noi ce urmeaza a fi ridicate de la BNR pana la data de 1 iulie 2005, bancile comerciale sunt obligate sa constituie garantii la dispozitia BNR constand in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor si/sau certificate de depozit emise de BNR.


"Nu intervine nimic nou. Toate bancile platesc comision si dau garantii atunci cand apeleaza la resurse in numerar. Sunt operatiuni absolut normale", afirma guvernatorul BNR.


El admite insa ca respectivul comision poate fi manevrat pentru a influenta platile in numerar, eventual pentru a le face mai putin atractive.


Isarescu insista asupra disponibilitatii BNR de a furniza bancilor comerciale cantitatile de numerar in lei noi solicitate de acestea. Si fara a fi vorba numai de preschimbarea de bancnote uzate.


"Sa aduca orice cantitate de bani vor. Daca o banca vine in mod natural cu o camioneta de bani la BNR, ii dau bani noi", spune Mugur Isarescu.


El este de acord cu faptul ca bancile nu se grabesc sa duca bani vechi la banca centrala din cauza comisionului pe care il platesc pentru banii noi scosi, in timp ce pentru cei adusi nu primesc nimic.


BNR se pregateste sa inceapa discutiile cu bancile pentru incheierea de conventii bilaterale privind alimentarea cu lei noi. Prin conventiile respective, bancile comerciale vor indica datele exacte la care doresc sa primeasca banii noi, cantitatile, precum si casieriile BNR de la care intentioneaza sa se aprovizioneze.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO