Bănci și Asigurări

Italienii de la IntesaSanpaolo au facut profit brut de 3,1 mil. euro in sase luni

Italienii de la IntesaSanpaolo au facut profit brut de 3,1 mil. euro in sase luni

Click pentru imaginea marita

13.09.2007, 13:38 16

Banca a obtinut in primul semestru venituri operationale de 11,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate la Milano de IntesaSanpaolo.
Cheltuielile operationale au urcat insa mai rapid, cu 43%, pana la 8,1 milioane de euro.
Sanpaolo IMI Romania a avut astfel un profit operational de 3,3 milioane de euro in primul semestru, in crestere cu 27% fata de anul precedent. Ritmul se mentine astfel constant, grupul anuntand si in martie o dinamica similara la filiala locala. Pe primul trimestru banca realizase un profit operational de 1,4 milioane de euro. Grupul nu a mai anuntat si castigul net pe primele sase luni.
In primul trimestru, profitul net inregistrase o scadere cu 47%, pana la 0,4 milioane de euro, pe fondul cresterii provizioanelor constituite pentru creditele acordate, odata cu adoptarea unor noi politici contabile in ianuarie 2007.
Potrivit datelor anuntate de grup, filiala din Romania a fost una dintre cele mai putin profitabile dintre subsidiarele din zona Europei Centrale si de Est. IntesaSanpaolo a obtinut cel mai mare profit pe piata croata, unde castigul s-a apropiat de 110 milioane de euro. Sanpaolo IMI Romania se plaseaza abia pe locul opt, depasind ca profit doar filialele din Albania (1,3 milioane de euro) si Bosnia, care a functionat la pragul de rentabilitate.
Clasamentul este neschimbat si in ceea ce priveste veniturile sau cheltuielile operationale.
IntesaSanpaolo nu a oferit date privind soldul creditelor sau activele filialelor din Europa Centrala si de Est. In martie, grupul anuntase ca filiala locala are credite in sold de 172 de milioane de euro.
Sanpaolo IMI Romania opereaza in prezent o retea de 42 de unitati, dintre care 25 au rang de sucursala, iar alte 17 sunt agentii. Intr-un raport al grupului din martie se mentionau planuri pentru o crestere "semnificativa" a operatiunilor din Romania si Rusia, in conditiile in care prezenta pe aceste piete este inca redusa. Astfel, grupul are in vedere extinderea retelelor teritoriale pe aceste piete in paralel cu fructificarea experientei in domeniul creditarii, insa nu sunt excluse nici "oportunitati externe de crestere". De altfel, IntesaSanpaolo se pregateste sa absoarba si operatiunile locale ale bancii CR Firenze, dupa ce a preluat grupul italian de dimensiuni mai mici.
IntesaSanpaolo a notificat recent Consiliul Concurentei in privinta realizarii unei concentrari economice, in conditiile in care ajunge astfel sa detina doua banci pe piata locala.
Cele doua banci locale nu strangeau insa in decembrie trecut nici macar 1% din activele totale din sistem, potrivit datelor BNR. Dupa ce va primi avizul Concurentei pentru preluarea CR Firenze Romania, grupul ar putea sa decida sa fuzioneze cele doua subsidiare locale, avand in vedere dimensiunile reduse ale afacerilor. CR Firenze Romania (fosta Daewoo Bank) a fost preluata in primavara trecuta de grupul italian CR Firenze, care a cumparat un pachet de control si mai are o optiune de cumparare pentru un pachet semnificativ din actiunile bancii. Banca opereaza in prezent o retea de 17 sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO