Bănci și Asigurări

Leszek Balcerowicz, reformatorul Poloniei: Păstrarea dobânzilor scăzute pentru mult timp este riscantă. Banii tipăriţi nu substituie reformele

Leszek Balcerowicz, reformatorul Poloniei: Păstrarea dobânzilor scăzute pentru mult timp este riscantă. Banii tipăriţi nu substituie reformele

Leszek Balcerowicz a lăudat România pentru disciplina fiscală: „Poate câţiva experţi ar trebui trimişi în Grecia să-i înveţe.“ AFP/Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

07.11.2012, 00:07 992

Economistul polonez Leszek Balcerowicz, considerat arhitectul reformelor şi al redresării economiei Poloniei de după căderea comunismului, a venit la Bucureşti şi a vorbit ieri la BNR despre provocările zonei euro, în plină dezbatere internă legată de amânarea momentului adoptării euro de către România.

Balcerowicz a fost prezentat de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a vorbit despre pregătirea profesională a acestuia, funcţiile importante deţinute şi reformele iniţiate.

Polonia, cea mai mare economie emergentă din UE şi singurul stat comunitar care nu a intrat în recesiune de la declanşarea crizei, începe să se contureze în discursurile oficialilor români ca un model demn de urmat, cel puţin în ceea ce priveşte adoptarea euro. Recent, premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să meargă pe drumul Poloniei în ceea ce priveşte aderarea la euro, fiind în favoarea unei Europe "închegate", fără a considera 2015 "bătut în cuie". Guvernatorul Isărescu crede că trecerea la euro în anul 2015 nu intră în discuţie acum. Polonia a anunţat că nu este pregătită să intre în zona euro, dar şi că nu va adera la uniunea monetară până când problemele de aici nu-şi găsesc rezolvare.

România şi Bulgaria au fost lăudate de reformatorul polonez pentru disciplina fiscală, într-un context european zdrun­­cinat de criza datoriilor suverane. "În România, ponderea datoriei publice în PIB este în jur de 30%. Bulgaria a reuşit să reducă ponderea datoriei la circa 20%. Ar fi interesant un studiu comparativ. De ce a fost posibil să avem mai multă disciplină fiscală în România şi Bulgaria. Poate câţiva experţi ar trebui trimişi în Grecia să-i înveţe".

În Grecia s-au aplicat măsuri de austeritate, fiind tăiate cheltuielile şi majorate taxele, însă reforme importante şi privatizări nu s-au făcut încă, în opinia lui Balcerowicz. Totuşi, el crede că Grecia nu este un caz fără speranţă, fiind necesară aplicarea unor măsuri care pot rezolva problemele.


Cine este Balcerowicz

Leszek Balcerowicz a fost secretar de stat şi mai apoi ministru de finanţe în Polonia, poziţie din care a demarat o serie de reforme, cunoscute generic sub numele de Planul Balcerowicz, al căror scop era acela de a pune capăt hiperinflaţiei şi de a echilibra bugetul. Mai târziu, aceste măsuri au fost definite ca fiind o "terapie de şoc", atrăgând numeroase critici. Însă datorită reformelor iniţiate de Balcerowicz, Polonia a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere economică şi a reuşit să evite recesiunea odată cu declanşarea crizei financiare şi economice mondiale recente.

El a fost şi guvernator al băncii centrale a Poloniei în perioada 2001-2007. A adoptat o politică monetară restrictivă pe care a menţinut-o în vigoare şi după ce presiunile inflaţioniste s-au relaxat în 2002. La acel moment Balcerowicz a fost criticat pentru că a blocat creşterea economică într-un moment în care statele din regiune prosperau.

Arhitectul reformelor poloneze este un adept al privatizărilor, fiind convins de faptul că sectorul economic poate fi mult mai bine administrat de mediul de afaceri privat.

Balcerowicz nu pare să fie un adept al măsurilor de relaxare cantitativă iniţiate de Fed şi BCE - un experiment care nu s-a mai încercat în trecut - pentru a calma pieţele şi pentru a câştiga timp şi spaţiu de manevră în lupta cu tensiunile financiare, economice şi sociale din zona euro şi SUA. El consideră că men­ţi­ne­rea dobânzilor la un nivel scăzut pentru mult timp este riscantă şi susţine că oricât de mulţi bani ar fi tipăriţi, aceştia nu pot să înlocuiască reformele.

Europa are nevoie mai degrabă de măsuri concrete, iar pieţele nu se aşteaptă la idei măreţe, crede Balcerowicz. "Este nevoie de mai puţine sloganuri, mai puţine viziuni măreţe şi mai multe soluţii concrete. Liderii europeni nu ar trebui să se întâlnească atât de des, pentru că aşteptările pieţelor, ale oamenilor, cresc şi, ulterior, se ajunge la frustrare", a spus Balcerowicz.

Uniunea Europeană va trebui să ducă la îndeplinire o serie de reforme, crede Balcerowicz. El este de părere că integrarea în piaţa unică trebuie să existe, procesul nefiind finalizat.

Ideea unei Europe federale ca SUA nu este viabilă, în opinia lui Balcerowicz, pentru că diferenţele dintre ţări sunt mari, iar identitatea europeană este aproa­pe inexistentă. "În mod normal, un stat federal înseamnă ceva ca Statele Unite. În SUA există un buget comun de 20% din PIB. În UE, bugetul comun e 1%. Este total nerealist să ne aşteptăm că într-un viitor apropiat va exista un buget comun mult mai mare. Cea mai periculoasă categorie de oameni sunt euroentuziaştii, pentru că încearcă să impună o utopie. Construcţia europeană aparţine unei elite care crede că este deasupra cetăţenilor de rând. Europa nu este SUA."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO