Bănci și Asigurări

Lucian Croitoru, BNR: Deficitul bugetar ar putea rămâne la 6% în următorii doi ani

Lucian Croitoru, BNR: Deficitul bugetar ar putea rămâne la 6% în următorii doi ani

Autor: Liviu Chiru

23.09.2010, 11:52 22

Respectarea calendarului de reducere a deficitului bugetar de la6,8%, ţinta stabilită pentru acest an, la 3% în 2012 va fi foartedificilă pentru că economia va creşte mai încet decât se anticipa,iar implementarea programelor de tăieri de cheltuieli este multîngreunată de populismul politicienilor, care a majorat rezistenţapopulaţie la orice fel de reformă, este de părere LucianCroitoru.

"Rezistenţa populaţiei la orice fel de reformă este din ce în cemai dură din cauza valului de populism început încă din 2009, atâtde politicieni cât şi de presă", a mai spus Lucian Croitoru,consilier al guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară,la un seminar pe tema adoptării euro, organizat la bancacentrală.

Croitoru a menţionat că sunt riscuri inclusiv în privinţaatingerii ţintei de deficit pentru anul acesta, în condiţiile încare creşterea economică ar putea fi "mai negativă" decât seanticipa. El spune că nici în 2011 PIB-ul nu va fi sensibil maimare ca în 2010 iar creşterea economiei, care ar fi însemnat şivenituri mai mari la buget, era una din condiţiile esenţiale luateîn calcul pentru reducerea deficitului public.

Astfel, Croitoru spune că sunt riscuri ca deficitul bugetar săse menţină la 6% atât în 2011 cât şi în 2012, departe de pragul de3% necesar a fi atins pentru a demara procesul de adoptare amonedei unice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO