Bănci și Asigurări

Münich Re, proprietarul Ergo, a obţinut în T2 un profit de 974 mil. €, mult peste aşteptările analiştilor

Münich Re, proprietarul Ergo, a obţinut în T2 un...

Autor: Anelis Baciu

10.08.2016, 00:04 186
Münich Re, al doilea cel mai mare reasigurător din lume, prezent şi pe piaţa românească prin intermediul Ergo Asigurări, a înregistrat în al doilea trimestru din acest an un profit net de 974 milioane de euro.
 
Rezultatul net ob­ţinut de Münich Re este mult  peste es­­timările analiştilor intervievaţi de Bloom­berg, care pre­conizau un profit net de 479 milioane de euro pentru re­asigu­răto­rul german. În primele trei luni ale anu­lui, reasi­gu­rătorul ger­man a făcut un profit de 436 mil. euro, ceea ce înseam­nă că Münich Re a închis ju­mătatea anului cu un plus de 1,4 mld. euro.
 
Münich Re a reuşit să surprindă în tri­mestrul doi în con­diţiile în care ve­nit­urile din diferenţele de curs valutar şi tran­zacţii după Brexit au compensat des­­păgubirile mari plătite pentru dezas­tre naturale din Canada şi Japonia şi cos­­turile cu restructurarea Ergo. Cu toa­­te acestea, profitul net din al doilea tri­­mestru din 2016 este mai mic decât re­­zultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut cu circa 11%.
 
Veniturile din investiţii ale Münich Re au crescut cu 9,1%, la 2,75 miliarde de euro în perioada martie-iunie a aces­tui an. Totodată, reasigurătorul a mar­cat un câştig de 342 de milioane de euro din poziţiile pe care le-a luat pe dolarul ame­rican şi lira sterlină.
 
Pentru tot anul 2016 reasigurătorul ger­man aşteaptă venituri de 2,3 mld. euro. Ca parte a pla­nului de restruc­turare, Ergo va dispo­ni­biliza 13% din personal, circa 18.000 de oameni, şi îşi va mo­der­niza sis­temul informatic. Doar în acest an re­structurarea Ergo va costa Münich Re circa 300 mil. euro.
 
Münich Re a tre­cut în contabilitate o pierdere netă de 164 mil. euro în T2 pentru re­struc­­tu­ra­re, în con­di­ţi­ile în care Ergo a ra­portat o pier­dere de 34 mil. euro fa­ţă de un profit de 215 mil. euro cu un an în urmă.
 
Acţiunile Münich Re au crescut cu 2,8% pe bursa de la Frank­furt după anun­­ţarea re­zultatelor. Re­asi­­gu­rătorul a pier­dut 15% din va­loare în acest an, ca­pi­talizarea ajun­gând la 25 mld. euro.
 
Münich Re prin Ergo şi-a întărit po­zi­­ţia pe piaţa românească anul trecut prin achiziţia Credit Europe Asigurări, miş­­care prin care intenţionează să-şi dez­volte afacerile şi pe segmentul non-viaţă. Ergo are în plan să vân­dă şi asigurări au­to obligatorii (RCA) în România, iar în cinci ani vrea să ajungă în primii zece asi­gurători locali.
 
În România afacerile Ergo ajung la sub 20 mil. euro, cu tot cu primele subsrise de Credit Europe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO