Bănci și Asigurări

Marja de câştig a băncilor pe retail a făcut un salt de 20% în ultimul an, până la peste 6%

Marja de câştig a băncilor pe retail a făcut un salt...

Autor: Anelis Baciu

10.10.2016, 00:05 318

Marja de câştig a băncilor locale pe segmentul populaţiei (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite în lei) a crescut în intervalul august 2015-august 2016 cu un punct procentual, până la nivelul de 6,26%, potrivit datelor BNR.

 
În termeni procentuali, câştigul bancherilor a urcat cu 20%. Băncile au reuşit să îşi îngroaşe câştigul în condiţiile în care au tăiat din bonificaţiile plătite la depozite şi au majorat în paralel dobânzile plătite la creditele acordate.
 
În ultimul an dobânda medie plătită de bănci la depozitele noi constituite de populaţie a scă­zut cu 0,7%, intrând la finalul lunii august sub pra­gul de 1%, respectiv 0,95%, cel mai scăzut ni­vel înregistrat în ultimii nouă ani. Pe de altă par­te, dobânda medie la creditele acordate popu­laţiei (consum şi imobiliare) ajungea în august la 7,21%, fiind în creştere cu 0,35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dobânzile la creditele de retail au crescut în ultimul an, deşi indicatorul Robor la trei luni în funcţie de care se calculează dobânda a scăzut cu aproape un punct procentual în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO