Bănci și Asigurări

Marsh: Asigurarile auto s-au scumpit cu 10%

22.09.2008, 21:13 36

Asigurarile auto s-au scumpit cu 10% in prima jumatate a acestui an, in timp ce pretul celorlalte tipuri de asigurari - cum ar fi cele de bunuri sau de raspundere civila - a ramas constant, potrivit unui studiu realizat de brokerul de asigurari Marsh pe pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
"Singura modificare de preturi este pe segmentul auto. Atat produsele de tip Casco, cat si cele RCA sufera de pe urma daunalitatii in continua crestere. Astfel, cotele de prima au crescut si ele", a declarat Cristian Fugaciu, directorul general al subsidiarei Marsh pe piata romaneasca.
Potrivit raportului, din cauza daunalitatii ridicate pe segmentul auto, majoritatea companiilor au introdus fransize cu valori intre 50 si 100 de euro. Fransiza reprezinta partea din paguba pe care o suporta clientul in cazul producerii riscului asigurat. In cazul politelor corporate, clientul poate insa negocia eliminarea fransizei, spune Marsh. De asemenea, cateva companii au sisteme de calcul online al cotatiilor de prima pentru politele individuale.
Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor arata ca in prima jumatate a acestui an s-a mentinut tendinta de crestere mai rapida a daunelor decat a primelor pe segmentul asigurarilor Casco si de raspundere civila auto obligatorie (RCA). Primele brute subscrise de asiguratori din polite auto Casco si RCA au fost de 732 de milioane de euro in primul semestru, iar daunele platite s-au ridicat la 461 de milioane de euro, reprezentand astfel 63% din incasari. Primele brute subscrise au crescut cu 18%, in timp ce daunele au urcat mult mai repede, cu 28% in euro comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste asigurarile de raspundere civila (in afara celor auto), care acopera riscul producerii unor pagube tertilor, raportul Marsh arata ca piata a devenit mai educata, iar cererea pentru astfel de polite ar putea creste. Chiar daca daunele s-au majorat, aceste polite inca nu s-au scumpit. La nivel european, pe aproape toate segmentele de piata tarifele pentru asigurari au scazut, ca urmare a concurentei ridicate, afirma Marsh. De la sfarsitul anului trecut au inceput sa se scumpeasca doar asigurarile de credite comerciale, ca urmare a crizei financiare internationale care a dus la cresterea riscului de neplata.
Marsh este cea mai mare companie de brokeraj in asigurari si consultanta de risc din lume, cu 26.000 de angajati si operatiuni in peste 100 de tari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO