Bănci și Asigurări

O treime din companii inca nu sunt in regula cu capitalul social

15.04.2003, 00:00 14

Mai mult de o treime din companiile de asigurari de pe piata nu indeplineau la sfarsitul lunii martie, cu numai o luna inainte de termenul final, reglementarea privind limita minima a capitalului social. 
"18 din cele 48 de companii de pe piata nu aveau la sfarsitul lunii trecute limita minima privind capitalul social. Nu putem sa dam nume, pentru ca intre timp s-ar putea sa-si majoreze capitalul si nu dorim sa le creem probleme. Vom anunta la momentul oportun", a spus Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Noile limite privind capitalul social a companiilor de asigurari sunt de 15 mld. lei pentru companii de asigurari generale fara raspundere civila auto, 30 mld.lei pentru asigurari generale cu raspundere civila auto si de 21 mld.lei pentru companiile care practic doar asigurari de viata. Limitele sunt duble fata de cele anterioare, dar inca destul de mici fata de alte tari din Europa Occidentala sau chiar din Europa de Est.
La banci, limita minima a capitalului social este de 250 mld.lei, dar de la 1 iunie si aceste institutii vor trebui sa si-l majoreze pana la  350 miliarde lei.
In septembrie anul trecut, 27 de companii nu indeplineau viitoarea limita minima a capitalului social.
Majorarea capitalului social este doar una din parghiile pentru "curatarea" pietei asigurarilor pe care o are la indemana Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.  Celelalte sunt gradul de solvabilitate si coeficientul de lichiditate. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24