Bănci și Asigurări

Omniasig: Am pierdut din clienţii tradiţionali de Casco. Oamenii îşi prioritizează cheltuielile

Toma: Pentru întreaga piaţă s-a înrăutăţit situaţia vânzărilor de Casco, dar declinul nu a fost legat de scăderea companiilor de leasing

Toma: Pentru întreaga piaţă s-a înrăutăţit situaţia vânzărilor de Casco, dar declinul nu a fost legat de scăderea companiilor de leasing

21.06.2010, 00:00 56

"Clienţii tradiţionali de Casco, care nu au rate sau credite labancă, sunt mult mai prudenţi în a continua cu prelungireacontractelor de asigurare şi anul acesta. Este un semnal negativpentru industrie, iar această situaţie va continua şi în a douajumătate a anului, din cauza impactului pe care îl vor aveamăsurile de austeritate luate de Guvern", susţine Constantin Toma,directorul general al Omniasig, unul dintre cei mai puternicimanageri de pe piaţa locală de asigurări. Şeful Omniasig estimeazăcă afacerile companiei vor scădea până la aproximativ 500 demilioane de lei (119 milioane de euro) în primele şase luni, înscădere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut.

"Am resimţit din plin criza în prima parte a anului în industriaasigurărilor, oamenii au început să-şi evalueze mult mai bineveniturile obţinute în familie şi să-şi prioritizeze cheltuielile.Pentru întreaga piaţă s-a înrăutăţit situaţia vânzărilor de Casco,dar declinul nu a fost legat de scăderea pe care au înregistrat-ocompaniile de leasing", explică Toma. Asigurările auto reprezintă79% din portofoliul Omniasig.

Evoluţia afacerilor din cea de-a doua parte a anului va depindede modul în care vor reacţiona oamenii la reducerea salariilor dinsectorul bugetar şi a pensiilor, însă este posibil ca scăderea săfie mai mare decât în primul semestru. Compania a redus la finelesăptămânii trecute tariful poliţelor RCA cu 15% pentru clienţiipensionari.

"Trebuie să recunosc că această reducere este o adaptare demoment, care nu trebuie privită însă ca o valorificare deoportunităţi. Marea dramă este că pensionarul foarte atent, lovitde reducerea pensiei, ar putea renunţa să-şi mai conducă maşina înurmătoarele şase luni, indiferent dacă firma de asigurări face saunu reduceri de poliţe", mai spune Toma.

Anul trecut, Omniasig a renunţat la 200 de angajaţi pentru a-şireduce din costuri, în prezent având 1.500 de angajaţi. Compania,care activează de 15 ani pe piaţă, este controlată de grupul ViennaInsurance din Austria, care mai deţine asigurătorii Asirom, BCRAsigurări şi BCR Asigurări de Viaţă.

Anul trecut, Omniasig a înregistrat un volum de prime brutesubscrise de 1,11 mld. lei (265,2 mld. euro), aflându-se pe loculdoi pe piaţa locală a asigurărilor generale, după Allianz Ţiriac.Profitul brut al Omniasig a fost în 2009 de 52,7 mil. lei (12,5mil. euro).

"Sunt oarecum îngrijorat pentru a doua parte a anului, înspecial pentru vânzările de Casco. Am aplicat deja câteva măsuri decurăţare a portofoliilor, la clienţii cu foarte multe daune amrenegociat contractele, iar acolo unde nu am găsit o cale de mijlocam renunţat la contracte", a adăugat Toma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO