Bănci și Asigurări

Ovidiu Tender: Nu alerg sa vånd, dar voi discuta o oferta avantajoasa pentru Ardaf

28.06.2005, 18:13 22

a??Nu alerg sa vånda??, a declarat Ovidiu Tender, omul de afaceri care controleaza compania de asigurare Ardaf, ca raspuns la speculatiile aparute in piata referitoare la o posibila preluare a asiguratorului. Tender nu a dat detalii referitoare la oferte sau stadiul in care s-ar afla diferitele negocieri, ci a precizat doar ca a??foarte multe firme si-au exprimat interesula??.

a??Daca se va intåmpla ca o oferta sa fie satisfacatoare, atunci stam de vorbaa??, a mai spus Ovidiu Tender.

Despre o achizitie a Ardaf se vorbeste deja de mult timp, desi, la fel ca actionarul principal, conducerea companiei a fost la fel de discreta. a??Ofertele nu s-au facut catre mine, ci catre actionar. Nu cunosc nici un fel de detalii, stiu doar ca sunt multea??, a declarat Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf.

Ardaf a raportat, pentru primul trimestru, venituri din prime brute subscrise in valoare de 28,2 milioane de euro din asigurari generale, in crestere cu 174% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe partea de asigurari de viata, subscrierile s-au ridicat la 315.000 euro.

Rezultatele obtinute in 2004 au plasat Ardaf pe pozitia a cincea in topul asigurarilor generale, cu o cota de piata de aproximativ 6,4%, respectiv pe locul sapte in clasamentul general (din punctul de vedere al primelor brute subscrise totale).

In ultima luna, titlurile Ardaf au fost printre cele mai tranzactionate pe bursa electronica Rasdaq. Dupa cresterile inregistrate la inceputul lunii, valoarea actiunilor s-a situat insa in ultima perioada pe un trend general de scadere.

Dupa achizitionarea, printr-o tranzactie speciala, in data de 7 iunie, a 27% din actiunile Astra de catre grupul austriac Uniqa - pentru suma de 10 milioane de euro - a urmat, pe 8 iunie, o alta tranzactie speciala pe Rasdaq, in valoare de 3,9 miliarde de lei (107.854 euro, la cursul din ziua respectiva), al carei obiect l-au constituit 0,6% din actiunile Ardaf.

Desi Uniqa nu a negat interesul pentru noi achizitii pe piata romåneasca a asigurarilor si se afla, potrivit unor surse, in discutii cu compania de asigurari de la Cluj, oficialii grupului austriac au declarat, saptamåna trecuta, ca nu se poarta inca nici un fel de a??negocieri serioasea??. Ei au mentionat insa, de asemenea, ca orice achizitie va fi facuta in parteneriat cu Dan Adamescu, omul de afaceri care controleaza Astra.

Ultimul pret al actiunilor Ardaf, inregistrat vineri, a fost de 2.500 lei/actiune, in scadere cu 6% fata de ziua de tranzactionare precedenta, iar valoarea tranzactionata, de 34.500 de euro (1,24 miliarde de lei). Compania a atins o capitalizare bursiera de aproape 630 de miliarde de lei (17,4 milioane de euro).

Ardaf are in prezent un capital social de 251,99 miliarde de lei (circa 7 milioane de euro), controlat in proportie de 70,22% de grupul Tender. Un alt actionar este Clairmont Holdings, care detine un procent de 12,62% din actiunile societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO