Bănci și Asigurări

Persoanele fizice au adunat restante de 44 mil. euro

27.02.2006, 20:18 13

Clientii individuali aveau restante de 162 milioane de lei (44 de milioane de euro) la sfarsitul anului trecut, de peste doua ori mai mari decat in decembrie 2004, arata datele BNR.

Statistica reflecta numai situatia debitorilor persoane fizice cu credite mai mici de 20.000 de lei (echivalentul a aproximativ 5.500 de euro) care au acumulat restante mai vechi de 30 de zile. Numarul restantierilor a ajuns in decembrie la 222.417 persoane, cu 54% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, suma medie restanta pentru fiecare debitor a urcat la 728 de lei (aproape 200 de euro), fata de 474 de lei (130 de euro), in urma cu 12 luni.

In acest timp numarul creditelor la care se inregistreaza restante a urcat la 277.360, marcand o crestere cu 60%.

Valoarea medie a unei restante era astfel in decembrie trecut de aproape 585 de lei (160 de euro), fata de 390 de lei (106 euro) in decembrie 2004.

Cresterea rapida a restantelor arata ca multi dintre debitori au avut tendinta de a se imprumuta peste capacitatile de rambursare, contractand imprumuturi de la mai multe banci in paralel.

Cele mai multe restante provin de la creditele in lei, acestea totalizand 141 de milioane de lei (38 de milioane de euro). Restantele in lei reprezinta astfel 87% din total, ponderea fiind aproape neschimbata comparativ cu situatia din decembrie 2004.

Restantele provenite de la credite in euro totalizau echivalentul a 17 mil. lei (4,6 mil. euro), adica aproape de trei ori mai mult decat la sfarsitul lui 2004. Dinamica accentuata a dus la cresterea ponderii detinute de restantele in euro cu aproximativ doua puncte procentuale, pana la 10,4%.

In schimb, restantele aparute la rambursarea creditelor in dolari au crescut mai incet, cu aproximativ 74%, pana la echivalentul a 4 miliarde de lei (peste un miliard de euro). Situatia reflecta insa scaderea apetitului pentru creditarea in dolari, soldul acestor finantari marcand expansiuni modeste.

Cea mai mare parte a sumelor restante se regaseste in categoria datoriilor scoase de banci in afara bilantului (cele pentru care probabilitatea de recuperare este practic nula), acestea totalizand 93 de milioane de lei (25 mil. euro).

In zona restantelor cu vechimi cuprinse intre 30 si 90 de zile sumele sunt mai mici, totalizand aproximativ 69 de milioane de lei.

Datele sunt apropiate de cele raportate de Biroul de Credit, societatea creata de bancile comerciale pentru gestionarea informatiilor privind expunerile catre clientii persoane fizice. Datele Biroului aratau ca la sfarsitul lui 2005 restantele acumulate de clientii individuali insumau 46 de milioane de euro.

BNR a inceput sa supravegheze expunerile bancilor mai mici de 20.000 de lei catre clientii individuali la jumatatea anului 2004. Banca centrala ar putea sa renunte insa la supravegherea acestui segment, odata cu dezvoltarea Biroului de Credit. Pe de alta parte, odata cu aparitia normelor privind functionarea institutiilor financiare nebancare, preconizata pentru aceasta vara, BNR va trece si la supravegherea finantarilor acordate de aceste societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO