Bănci și Asigurări

Piata cere dobanzi mai mari si la titlurile de stat

16.05.2005, 19:47 22

Bancile au cerut dobanzi mai mari la titlurile de stat dupa inflamarea inflatiei din aprilie, care a creat perspective de crestere a ratelor in perioada urmatoare, astfel incat Ministerul Finantelor a respins o parte din ofertele bancilor.

Pentru obligatiunile cu scadenta la doi ani, Ministerul Finantelor a considerat inacceptabil nivelul dobanzii solicitate. Aceasta in conditiile in care cererea, de 1.585 de miliarde de lei (aproape 44 de milioane de euro) a depasit de trei ori oferta statului. La licitatia precedenta statul a vandut obligatiuni la doi ani la o dobanda de 7,5% pe an.

La licitatia pentru vanzarea de titluri de stat cu scadenta la cinci ani si dobanda fixa Finantele au obtinut numai 865 de miliarde de lei (aproximativ 24 de milioane de euro), in conditiile in care bancile au depus oferte in valoare de 3.195 de miliarde de lei (ceva mai mult de 88 de milioane de euro), de doua ori mai mult decat nivelul programat al emisiunii. Dobanda la care statul a vandut aceste obligatiuni a fost de 7,8% (la fel ca la licitatia precedenta), restul ofertelor fiind respinse.

Singura scadenta la care Finantele au atras in intregime sumele planificate a fost cea de trei ani. Bancile au cumparat titluri de stat cu scadenta la trei ani in valoare de 1.000 de miliarde de lei (27,6 milioane de euro), la o dobanda de 8%. Fata de licitatia precedenta dobanda acceptata a crescut cu 0,1 puncte procentuale.

Banca Nationala a respins de asemenea la licitatia organizata joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de certificate de depozit la trei luni, in conditiile in care dobanda medie solicitata a fost de 9,2% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO