Bănci și Asigurări

Piata ramane cu ochii pe nerezidenti

22.05.2006, 00:00 13

Fluctuatiile semnificative de pe piata valutara din ultimele zile i-au lasat pe dealeri fara o perspectiva clara asupra evolutiei cursului, singura certitudine fiind ca volatilitatea se va mentine ridicata, atat timp cat investitorii speculativi vor ramane prudenti in privinta plasamentelor pe pietele emergente.

BNR a calculat vineri un curs de 3,5190 lei pentru un euro, cu 1,61 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 35 bani in ultima sedinta a saptamanii trecute, coborand la 2,7600 lei.

Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 3,5310/3,5360, usor sub nivelul inchiderii din ziua anterioara. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, vanzarile de valuta au impins cotatiile in jos, pana la un minim al zilei de 3,51/3,5150 lei pentru un euro.

La sfarsitul zilei aparitia unor ordine de cumparare de valuta - posibile luari de profit si inchideri de pozitii - au ridicat euro la 3,5240/3,5290 lei. Oscilatiile cotatilor au avut loc insa pe fondul unor volume de tranzactionare nesemnificative.

Dealerii asteapta aprecierea leului in continuare, insa evolutia depinde de ce pozitii vor adopta investitorii nerezidenti in zilele urmatoare. Saptamana trecuta jucatorii speculativi si-au inchis pozitiile pe pietele emergente, ceea ce a determinat o depreciere sensibila a monedelor din regiune, cea mai puternic afectata fiind lira turceasca.

Leul s-a depreciat de asemenea, insa cresterea cotatiilor spre 3,55 lei la jumatatea saptamanii trecute a atras importante orinde de vanzare de valuta. Dupa ce a pierdut rapid teren, leul va trebui sa sparga din nou nivelurile suport, cel mai important fiind la 3,5 lei/euro.

Piata a fost echilibrata joia trecuta, vanzarile de valuta depasind cumpararile de la clienti cu numai un milion, la un total de 325 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat fata de zilele precedente, pana la 264 de milioane de euro, astfel ca volumul total tranzactionat a fost de 590 de milioane de euro.

Pe piata monetara dobanzile s-au prabusit din nou pana la 1%-3% pe an pentru scadentele scurte, in contextul in care scadentele importante din ultimele sedinte s-au suprapus cu sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor obligatorii, cand nevoia de lichiditate este mai redusa.

Astazi este asteptata o licitatie a BNR pentru atragerea de depozite, astfel ca excesul de lichiditate isi va gasi un debuseu, iar dobanzile ar trebui sa creasca din nou. Saptamana aceasta vor fi din nou scadente importante, astfel ca spre sfarsit ratele ar putea sa coboare din nou.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO