Bănci și Asigurări

Piaţa RCA a ajuns la 9,3 mld. lei anul trecut, în creştere cu 16%. La nivelul jucătorilor, creşterile din zona subscrierilor au fost semnificative pentru marea majoritate. Groupama conduce, urmat de Allianz-Ţiriac şi Grawe

Piaţa RCA a ajuns la 9,3 mld. lei anul trecut, în...

Autor: Mircea Nica

04.04.2024, 10:00 150

Omniasig este singurul asigurători RCA care a înregistrat o creştere relativ mică a subscrierilor pe piaţa RCA anul trecut, faţă de ritmurile consemnate de restul jucătorilor. ♦ Cel mai mare avans a fost al Hellas Direct Insurance, sucursală care acivează pe baza FoE (freedom of establishment), volumul subscrierilor fiind de peste 20 de ori mai mare în 2023, faţă de 2022 când abia îşi începuse activitatea pe piaţa locală.♦Prima medie anualizată RCA a crescut cu circa 7% în 2023, la nivelul pieţei, până la 1.219 lei.

Piaţa asigurărilor obligatorii auto (RCA) a înregistrat în 2023 o creştere a volumului de prime brute subscrise de 16%, până la 9,3 mld. lei, rezultatul fiind unul pus sub presiunea unei plafonări a tarifelor RCA demarate în luna aprilie a anului trecut şi care se menţine în continuare, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din anul 2023.

În ceea ce priveşte topul asigurătorilor care activează pe zona asigurărilor RCA, care odată cu falimentul Euroins de anul trecut, mai exact retragerea autorizaţiei de funcţionare în data de 17 martie 2023 şi pronunţarea oficială a falimentului în data de 9 iunie 2023, numărul jucătorilor activi pe piaţa RCA s-a redus la 8 companii.

Astfel, Groupama este liderul pieţei cu o creştere consistentă de 60% a volumului de prime brute subscrise în 2023, până la peste 2,4 mld. lei, urmat de Allianz-Ţiriac pe poziţia a doua, care a consemnat un avans al subscrierilor de 38% în 2023 faţă de 2022, până la peste 1,9 mld. lei, iar podiumul este completat de Grawe, cu o dublare a volumului de prime brute subscrise în 2023, comparativ cu 2022, până la 902 mil. lei.

Asirom ocupă poziţia a patra în clasament, cu un volum al primelor brute subscrise pe zona RCA de 865 mil. lei, în creştere consistentă cu 75% în 2023, faţă de 2022, în timp ce Axeria Iard, sucursală care a intrat pe piaţa locală la finalul anului 2021, după ce City Insurance s-a prăbuşit în septembrie 2021, a ajuns la subscrieri de 791 mil. lei, consemnând un avans de 86% faţă de anul 2022.

Euroins, companie aflată în faliment figurează în continuare în raportul ASF pentru anul 2023 dat fiind că a apucat să înregistreze un volum al primelor brute subscrise de 553 mil. lei înainte de retragerea autorizaţiei de funcţionare. Astfel, în topul jucătorilor apare pe poziţia a şase. O surpriză este compania Generali, care în anii anteriori subscrierea pe zona RCA era destul de limitată, iar la finalul anului 2023 se observă un volum al primelor brute subscrise de 498 mil. lei, însemnând mai mult de o dublare a volumului de subscrieri.

Pe de altă parte, există şi companii, precum Omniasig care au început să joace mai precaut, ceea ce a dus la o creştere uşoară a subscrierilor pe zona RCA cu 8% în anul 2023, până la 558 mil. lei. În acelaşi timp, un boom semnificativ se poate observa la Hellas Direct Insurance, sucursală care a intrat pe piaţa locală anul trecut la fel ca Axeria Iard, pe baza FoE (freedom of establishment) şi care a reuşit să îşi mărească volumul subscrierior de peste 20 de ori, faţă de anul 2022, până la 558 mil. lei. Deşi volumul subscrierilor înregistrat de Omniasig şi HD Insurance sunt similare, acestea sunt aproximări. Astfel, delimitarea în topul prezentat de ASF pe baza cotelor de piaţă este făcută în funcţie de foarte mici diferenţe, care în raport au fost aproximate.

Din perspectiva primei medii RCA în anul 2023, nivelul a urcat cu 7% în ceea ce priveşte totalul pieţei. Prin urmare, prima medie anualizată a ajuns la finalul anului trecut la 1.219 lei, care raportat la nivelul din urmă cu 5 ani reprezintă o dublare. De asemenea, prima medie anualizată pentru persoane fizice a ajuns în 2023 la 977 lei, cu  circa 6% mai mare faţă de anul 2022, iar cea pentru persoane juridice a ajuns la 1.906 lei, în creştere uşoară cu circa 3% faţă de anul 2022.

Analizând evoluţia primei medii anualizate din ultimii cinci ani, creşterea este una puternică, dar pe de altă parte falimentele care au avut loc în această perioadă, respectiv prăbuşirea City Insurance, apoi a Euroins România au dus pe de o parte la eliminarea practicii City Insurance, care avea în vedere captarea puternică a cotei de piaţă practicând preţuri la poliţele RCA de dumping, adică nesustenabil de mici, iar pe partea cealaltă practica Euroins de a activa pe piaţa locală cu un portofoliu aproape exclusiv bazat pe RCA, încercând să reziste cu un nivel subadecvat de capital.

Aceste erori ale celor doi asigurători au creat premisele pentru creştri puternice a tarifelor RCA, aproape peste noapte din cauza unei nevoi de stabilizare a pieţei. Un nivel nesustenabil al preţului RCA a însemnat mulţi ani pierderi pentru asigurători şi o gestionare dificilă a daunelor care apăreau. Ulterior, când piaţa începuse să îşi seteze pasul în ceea ce priveşte noul nivel mai mare al tarifelor, Euroins România a căzut în prăpastie, ceea ce a dus, de această dată, la o formă de plafonare sugerată de ASF şi impusă de Guvern pentru a limita o eventuală creştere a preţului poliţelor RCA. Deşi această formă de plafonare a fost binevenită de căter şoferi, prelungirea ei de 4 ori ar putea însemna efecte întârziate privind eventuale creşteri a tarifelor după ridicarea plafonării.

Asigurările RCA reprezintă în continuare un puternic motor al întregii pieţe a asigurărilor, având o pondere de circa 51% în totalul volumului de prime brute subscrise înregistrat de piaţă în 2023, respectiv 18,2 mld. lei. Raportat la nivelul asigurărior generale, ponderea segmentului RCA este de circa 61% în totalul subscrierilor asigurărilor generale de 15,2 mld. lei la finalul anului 2023.


 



 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO